IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Стиглиц: Банките в САЩ печелят, докато данъкоплатците губят

Нобеловият лауреат смята, че е необходим сериозен „национален дебат“ за това дали Бернанке трябва да остане шеф на Фед

17:05 | 04.08.09 г.
Автор - снимка
Създател
Стиглиц: Банките в САЩ печелят, докато данъкоплатците губят

Американският икономист Джоузеф Стиглиц отправи поредните си критики към архитектите на настоящата финансова система в САЩ. Макар специалистът да признава, че банковата система в момента е по-стабилна, отколкото преди няколко месеца, той посочва, че начините за въздействие върху нея не са правилни.

„Ако си мислите, че стратегията на действие е била правилна, то тя представлява лоша сделка за данъкоплатците. Това, което е ясно, е, че сме похарчили много повече пари, отколкото е трябвало, а в замяна сме получили доста по-малко, отколкото е трябвало“, посочва Стиглиц, който е носител на Нобелова награда.

Според него основните резултати от различните програми на правителството за подпомагане на банковия сектор се изчерпват с това, че някои банки отново са напълнили трезорите си и че се е стигнало до понижаване на конкурентността във финансовия сектор.

Благодарение на програмите на правителството банките са получили възможност да начисляват по-високи лихви и да ограничат кредитната си активност.

„Възстановяването ще бъде по-бавно, тъй като това, от което има нужда, е кредитиране на по-разумни лихвени нива“, смята Стиглиц. „Това увеличение в кредитирането – към малкия и среден бизнес, просто липсва“, обяснява специалистът.

Стиглиц е на мнение, че в САЩ трябва да се проведе сериозен „национален дебат“ относно това дали настоящият председател на Федералния резерв Бен Бернанке трябва да получи втори мандат през януари.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:02 | 27.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още