IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Нова линия ще свързва директно парижкото метро с Лондон

Така пътят от Лондонското сити до бизнес района La Defense, разположен западно от Париж, ще се изминава за 2 часа и 15 минути

15:33 | 04.08.09 г.
Автор - снимка
Създател
Нова линия ще свързва директно парижкото метро с Лондон

Лондон може да бъде свързан с парижкото метро чрез проект за нова линия на стойност 20 млрд. евро, която да обикаля френската столица, пише вестник Times.

От държавния френски железопътен оператор SNCF са заявили, че според предложението пътниците ще могат да се качват на влака Eurostar от Лондон и да пътуват директно до подземна спирка на новата линия, наречена Голямата осмица заради маршрута й около Париж.

Така пътят от Лондонското сити до бизнес района La Defense, разположен западно от Париж, ще се изминава за 2 часа и 15 минути, по думите на Жан-Пиер Фаранду, зам.-директор на SNCF.

Фаранду е посочил, че е възможно и разработването на маршрути от въпросния парижки бизнес район до Лил или Брюксел.

Новата линия с дължина 140 км е част от плана на президента Никола Саркози за разширяване на парижкия бизнес център. Голямата осмица ще свързва и летища и нови градчета около столицата.

От оператора на парижкото метро настояват влакчетата по новата линия да бъдат изцяло автоматизирани и без водач, като достигат скорост от 80 км/ч. По план линията, която ще минава главно под земята, трябва да бъде завършена през 2020 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:38 | 30.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още