IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Пазарът на корпоративни облигации в Европа чупи рекорди

Продажбите на корпоративни облигации в Европа стигнаха рекордната стойност от 1,1 трлн. долара за първите седем месеца на 2009 г.

15:38 | 04.08.09 г.
Автор - снимка
Създател
Пазарът на корпоративни облигации в Европа чупи рекорди

Продажбите на корпоративни облигации на Стария континент достигнаха рекордната сума от 1,1 трлн. долара за първите седем месеца на годината. Засиленото търсене на тези ценни книжа в условията на криза доведе до подобряване на рекорда на пазара на облигации, поставен през 2007 г.

Инвеститорите са привлечени и от високата възвращаемост на вложенията в корпоративните облигации, която достигна най-високото си ниво от 1998 г. Облигациите с топ инвестиционен рейтинг вече са донесли доходност от 10,2% на своите държатели от началото на тази година, предаде Bloomberg.

Много компании в Европа потърсиха в пазара на облигации алтернативен източник на финансиране, след като отписванията на активи и загубите от лоши кредити принудиха европейските банки да ограничат своето кредитиране, с изключение на най-добрите си клиенти.

Изчисленията на инвестиционната банка Merrill Lynch показват, че силното търсене на дългови ценни книжа с инвестиционен рейтинг, емитирани от европейски компании, e понижилo тяхната премия спрямо държавните ценни книжа от рекордните 4,63% на 20 март до 2,21%.

От началото на тази година компаниите в Европа са привлекли близо 110 млрд. долара от продажбата на акции, в това число и на права. Това е с 25% по-малко от същия период на миналата година. Стойността на синдикираните заеми намалява с близо 74% на годишна база до 188 млрд. долара.

Най-голямата емисия на облигации извън финансовия сектор за тази година се реализира от швейцарската фармацевтична компания Roche, която пласира дългови книжа за 15,8 млрд. долара. Средствата ще се използват за придобиването на американската биотехнологична компания Genentech.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:55 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още