IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Оптимизмът на азиатските борси избледня

Регионалният индекс MSCI Asia Pacific се повишава с 0,2%, воден от добивните и транспортните компании

12:17 | 04.08.09 г.
Автор - снимка
Създател
Оптимизмът на азиатските борси избледня

Оптимизмът, който завладя азиатските фондови пазари, избледня по време на днешната сесия и индексите приключиха търговията с разнопосочни и колебливи движения. Поскъпването на акциите на добивните компании бе компенсирано от спадовете в автомобилния сектор.

Регионалният индекс MSCI Asia Pacific, който следи десет азиатски борси плюс Австралия и Нова Зеландия, добавя 0,2% към стойността си до 113,35 пункта. Преди японските компании Yamaha и Suzuki да публикуват своите отчети, той се повишаваше с 1,1%.

MSCI Asia Pacific достигна най-високата си стойност от 26 септември досега в понеделник, след като се повишаваше в продължение на 14 от 15-те борсови сесии преди това. По този начин борсовият измерител добави 15% към стойността си за две седмици.

Около 159 компании, или 16% от всички дружества в състава на MSCI Asia Pacific, ще публикуват своите финансови резултати за изминалото тримесечие през тази седмица, по данни на Bloomberg. Индексът се увеличи за пети пореден месец през юли като добави над 8% към стойността си.

На фондовата борса в Япония индексът на сините чипове Nikkei 225 завърши сесията с ръст от 0,2% до 10375 пункта. По-широкият Topix също се повиши с 0,2% до 959 пункта, воден главно от книжата на компаниите от транспортния сектор.

Основният китайски индекс Shanghai Composite се повиши с 0,3% до 3471,4 пункта, а на борсата в Хонконг Hang Seng отстъпи с 0,1% до 20796,4 пункта. Най-силно се понижиха цените на акциите на компаниите от строителния сектор.

Борсата в Южна Корея, която записа едногодишен връх по време на вчерашната сесия, отново приключи търговията на положителна територия, макар и с минимални повишения. Основният борсов измерител в Южна Корея Kospi добави 0,1% днес до 1566,4 пункта.

Най-силно по време на днешната сесия се повишиха индексите в тихоокеанския регион. Австралийският S&P/ASX 200 добави 1,1% до 4309,3 пункта, след като централната банка остави основната лихва на ниво от 3% и намекна, че нови понижения не са вероятни.

В Нова Зеландия NZX 50 завърши сесията с ръст от 1,5% до 3092,8 пункта. Днес стана ясно, че индексът на цените на стоките се е повишил много по-силно от очакваното през юли. Той отчита ръст от 1% спрямо юни, когато се повиши с 0,2% на месечна база.

Отделни данни на статистическото бюро в Нова Зеландия показаха, че разходите на работодателите за труд се повишават с 0,3% през второто тримесечие спрямо предходното, когато отчетоха ръст от 0,5%. Това е най-слабият ръст на показателя за последните осем години.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:50 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още