IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Печалбата на BMW се свива със 76%

Слабите продажби на луксозни автомобили са основната причина за влошаването на финансовия резултат през второто тримесечие

10:56 | 04.08.09 г.
Автор - снимка
Създател
Печалбата на BMW се свива със 76%

Най-големият производител на луксозни автомобили в света - BMW, съобщи, че печалбата за второто тримесечие намалява със 76% на годишна база. Това се дължи на по-слабото търсене на нови автомобили в условията на икономическа криза, предаде Bloomberg.

Нетната печалба на немската автомобилна компания за периода от април до юни се понижава до 121 млн. евро спрямо 507 млн. евро печалба за същия период на 2008 г. Икономистите очакваха положителният финансов резултат на BMW да възлезе на 112 млн. евро.

Приходите отчитат спад от 11% на годишна база до 12,97 млрд. евро, което се оказа повече от очакваните 12,7 млрд. евро. Продажбите на BMW в Европа намаляват с 11% на годишна база през юни, а тези в САЩ – с 27% на годишна база.

Програмата на немското правителство за насърчаване на покупките на нови автомобили не успя да помогне на BMW. Домакинствата предпочитат да използват бонусите, предоставени от държавата, за покупката на по-евтини модели, каквито произвеждат конкурентите на BMW.

Главният изпълнителен директор на BMW Норберт Райтхофер призна, че годината ще бъде трудна и поради това е рано да се предскаже развитието на автомобилния сектор. Той съобщи, че отборът на BMW във Формула 1 ще се оттегли от шампионата до края на тази година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:55 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още