IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Румъния влиза в Топ 10 на автомобилните производители в света през 2012 г.

Това ще се случи, ако Dacia и Ford изпълнят заложените цели за ръст на продукцията

10:27 | 04.08.09 г.
Автор - снимка
Създател
Румъния влиза в Топ 10 на автомобилните производители в света през 2012 г.

Румъния е на път да се превърне в една от десетте най-големи производителки на автомобили в света. Това се очаква да стане факт през 2012 г., когато заводът на Ford в Крайова се очаква да достигне производство от 300 хил. коли годишно, а този на Dacia – 400 хил., прогнозират анализатори, цитирани от румънското издание ZF.

„Румъния има големи шансове да достигне до Топ 10 до 2012 г., след като Ford постигне заложените цели за производство“, казва Ернест Поповичи, президент на Асоциацията на автомобилните производители и вносители в страната.

Според пазарни играчи, цитирани от изданието, Dacia планира да достигне годишна продукция от 300 хил. коли през следващите години, които, като се добавят към настоящото производство на Ford, ще допринесат за обща продукция от над 600 хил. автомобила. Това е много близко до количествата автомобили, които в момента излизат от заводите в Турция – производител N9 в света за 2008 г.

Ако Румъния не беше изпуснала като инвеститор Mercedes-Benz, щеше да разполага с трима автомобилопроизводители, чието общо производство би достигнало над 800 хил. броя до 2012 г., или около това на Полша през миналата година.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:19 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още