IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Сърбия срещу общата тенденция - отчита ръст на чуждите туристи

Белград се налага все по-силно на картата на музикалните фенове от Западна Европа

10:25 | 03.08.09 г.
Сърбия срещу общата тенденция - отчита ръст на чуждите туристи

Сърбия е единствената държава в Европа, която регистрира ръст на броя чуждестранни туристи през първата половина на годината – повишение от 4% на годишна база, съобщи Radio Television Serbia (RTS). За сравнение радиото посочва, че други европейски страни регистрират спад на броя на туристите от около 12% спрямо същия период на 2008, посочва Balkan Insight.

Преди две седмици британският ежедневник Guardian публикува статия, посветена на Белград като туристическа дестинация, в която се казва, че той вече е на картата на музикалните фенове от Западна Европа. „Столицата на Сърбия може никога да не успее да постигне славата на Прага и Будапеща на красив източен град, но Белград определено е номер 1, що се отнася до клубен живот“ пише вестникът.

„Европейските туристи предпочитат по-близките дестинации, докато Сърбия остава далече и все още неизследвана част от континента, където много хора не са били“, казва пред RTS директорът на Националната туристическа организация на Сърбия (TOS) Гордана Пламенач.

С подкрепата на правителството през 2007 г. TOS стартира рекламна кампания по CNN под лозунга „Моменти, които да запомниш“. Кампанията излиза 500 хил. долара да се излъчи 40-секундния клип по CNN над 500 пъти за четири месеца.

От TOS казват, че публичността на сръбския кандидат в конкурса за новите седем чудеса на света – Дяволският град, може да помогне да се увеличат посещенията в този икономически изостанал регион на страната. През 2007 г. Дяволският град е привлякъл едва 3 хил. туристи, но броят им е нараснал до 60 хил. през 2008 г., казват от организацията. (България също участваше в конкурса с номинацията на Белоградчишките скали).

Освен от усилията на TOS, съдбата на сръбската туристическа индустрия зависи също от местните туристически агенции. Така например агенция Kontiki се надява да започне промоция, с която да привлече в страната японски туристи, заинтересовани предимно от круизи по Дунав, посочва още RTS.

Конкретно за Белград през първите шест месеца на 2009 броят на чуждестранните туристи в града е нараснал с 12% на годишна база. Според данните на сръбското статистическо бюро, цитирани от b92.net общо 116 250 чужденци са посетили Белград, като са реализирали общо 352 989 нощувки, което е с 6% повече от същия период миналата година.

От началото на мореплавателния сезон 235 яхти с около 27 хил. гости и 9 хил. души екипаж са акостирали в Белград. Прогнозира се тези цифри да нараснат с 5% до края на сезона.

Очаква се броят на туристите в сръбската столица това лято да се увеличи още повече заради предстоящи събития през август като бирения фест, концерта на Мадона и карнавала на лодките.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:47 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още