IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Бурният ръст на Wall Street ще се сблъска с данните за заетостта

Докладът за заетостта и по-ниската ликвидност през август може да разколебаят силното рали на индексите в САЩ

10:08 | 03.08.09 г.
Автор - снимка
Създател
Бурният ръст на Wall Street ще се сблъска с данните за заетостта

Финансовите резултати на американските компании за изминалото тримесечие ще продължават да държат инвеститорите под напрежение и през тази седмица, но успоредно с това те ще насочат своето внимание и към редица важни икономически данни, които ще бъдат публикувани през следващите пет дни.

От тях най-решаващо значение ще има докладът в петък за заетостта в неселскостопанските отрасли на американската икономика и за безработицата през юли. Анализатори прогнозират, че работодателите в САЩ са съкратили още 333 хил. работни места в рамките на месеца, а равнището на безработица се е повишило до 9,6% от работната сила. Американската икономика закри 467 хил. работни места през юни и по този начин безработицата в страната се повиши до 9,5%.

В петък ще стане ясна и промяната в разходите на бизнеса за заплащане на труда през юли, както и промяната в задлъжнялостта на американските домакинства през същия месец.

Икономическият календар за понеделник включва данните за индекса на бизнес активността в производствения сектор в страната през юли, както и промяната в разходите на строителния сектор през юни и продажбите на нови моторни превозни средства през юли.

В понеделник се очаква още Сенатът да гласува увеличение на средствата по програмата „Кеш за стари коли“ с 2 млрд. долара, тъй като голяма част от първоначално заделените 1 млрд. долара са вече изчерпани. Тази програма дава възможност на всеки американец да получи до 4500 долара бонус за покупката на нова икономична кола.

Във вторник ще бъдат публикувани данните за личните приходи и личните разходи на американските домакинства през юни, както и планираните продажби на жилища и ценовия индекс на потребителските разходи за месеца.

В сряда се очакват данните за заетостта в частния сектор на агенцията ADP, както и индексът на бизнес активността в сектора на услугите през юли и фабричните поръчки за юни. Тогава ще бъдат оповестени и данните на Министерството на енергетиката за промяната в количеството на петролните запаси на САЩ за изминалата седмица.

Както обикновено, седмичните данни за новите молби за помощи при безработица ще бъдат публикувани в четвъртък.

През тази седмица се очакват лихвените решения на Австралийската, Европейската и Английската централна банка. Анализаторите смятат, че основната лихва в Австралия ще остане 3% след срещата на Управителния съвет на банката във вторник. По същия начин лихвата в еврозоната и във Великобритания ще си остане съответно 1% и 0,5% в четвъртък.

Освен икономическите индикатори през тази седмица още 18% от компаниите в състава на S&P 500 ще публикуват своите финансови резултати за изтеклото тримесечие, включително Cisco Systems, Kraft Foods и Procter & Gamble, които са компоненти и на Dow Jones IA.

Най-големият производител на хранителни продукти в САЩ Kraft Foods ще публикува своите финансови резултати за второто тримесечие във вторник след края на борсовата сесия. Неговите отчети ще бъдат последвани от финансовите резултати на най-голямата американска компания за потребителски стоки Procter & Gamble и на лидера в мрежовите технологии Cisco в сряда.

Изчисления на Ройтерс показват, че печалбата на компаниите от S&P 500, които досега са публикували своите тримесечни отчети, се е понижила средно с 29% на годишна база. Икономистите очакваха по-значителен спад от поне 35%.

Данните от новата седмица, в комбинация с по-ниската ликвидност на фондовите пазари през август, биха могли да разколебаят силното рали на индексите в САЩ. То донесе на Dow Jones IA най-силното месечно повишение за последните седем години през юни.

Dow Jones IA увеличи стойността си с 8,4% на месечна база, по-широкият S&P 500 добави 7,4%, а Nasdaq Composite – 7,8%. За това допринесоха по-добрите от очакваното корпоративни отчети, както и данните за брутния вътрешен продукт на САЩ през второто тримесечие, който се понижи по-малко от очакваното.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:04 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още