IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

S&P: Никой не може да ни съди заради високия рейтинг на Lehman

Рейтинговата агенция обяви, че не носи вина за загубите на инвеститорите, повярвали в топ-рейтинга на облигациите на фалиралата банка

11:29 | 01.08.09 г.
Автор - снимка
Създател
S&P: Никой не може да ни съди заради високия рейтинг на Lehman

Рейтинговите агенции Standard&Poor's, Moody's и Fitch искат прекратяване на заведното от инвеститори дело с обвинение, че те са подлъгали пазара с високите оценки на облигациите на фалиралата през миналата година инвестиционна банка Lehman Brothers.

Трите компании твърдят, че са абсолютно невиини и че не носят отговорност за инвестиционните решения на когото и да било, предава АР.

Инвеститорите, които сега съдят агенциите, са вложили 40 хил. долара в облигации на Lehman Brothers с най-висок рейтинг. В последствие, след фалита на банката, тяхната парите им се оказали изгубени.

Адвокатът на рейтинговите агенции е признал, че рейтингите се издават по молба на емитентите с цел по-добра информираност на инвеститорите. Оценките обаче ставали публични и всеки инвеститор сам решавал какви решения да вземе.

S&P, Moody's и Fitch са изправени пред опасността от завеждане на много дела и критики относно това, че са присъдили топ-рейтинг на много ипотечни облигации непосредствено преди колапса на ипотечния пазар. Едно от най-големите дела до момента е заведено от пенсионен фонд от Калифорния, който иска компенсация на загубите си от 1 млрд. долара.

Адвокатите на S&P са на мнение, че подобни искове с обвинение за допуснати грешки са недопустими и не бива да бъдат допускани. „Ищците трябва да докажат кой точно от S&P е направил подвеждащи и/или престъпни твърдения“, посочват те.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:36 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още