IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Фалираха още пет американски банки

Общият размер на активите на петте институции е близо 2,7 млрд. долара, което може да се отрази негативно на резервите на FDIC

09:48 | 01.08.09 г.
Автор - снимка
Създател
Фалираха още пет американски банки

Регулаторните органи в САЩ затвориха още пет банки вчера, с което броят на фалитите от началото на годината достигна 69. Проблемите за финансовите институции са предизвикани от икономическата криза, която прави все по-трудно обслужването на кредитите от страна на голям брой американски домакинства.

Три от фалиралите банки са скромни по размер, като активите им възлизат на общо около 390 млн. долара. Това са Bank of Jupiter, която е базирана във Флорида и има активи за 119 млн. долара и 102 млн. долара депозитна база, First BankAmericano от Ню Дърси (166 млн. долара активи и 157 млн. долара пасиви), както и разположената в Оклахома State Bank of Altus с активи за 103,4 млн. долара и 98,2 млн. долара депозити.

За разлика от тях обаче другите два фалита са далеч по-големи и могат да имат негативно влияние върху баланса на Федералната корпорация по депозитно застраховане (FDIC). Това са Peoples Community Bank от Охайо, която е разполагала с активи за 705,8 млн. долара и депозити за 598,2 млн. долара, както и Mutual Bank of Harvey III, която има активи и депозити за по 1,6 млрд. долара, предава АР.

Най-голямата от петте фалирали банки – Mutual Bank of Harvey III е разположена в Илинойс и разполага с 12 офиса. Тя ще бъде наследена от United Central Bank of Garland, Тексас, която ще получи почти всички депозити и значителна част от активите. Освен това текаската банка е постигнала споразумение с FDIC за споделяне на потенциални загуби от 1,3 млрд. долара.

Към настоящия момент от FDIC оценяват загубата си от петте фалита на стойност 911,7 млн. долара. Причината за това е, че всички те са били застраховани от фонда. Най-голямата загуба ще дойде заради Mutual Bank – 696 млн. долара, а най-малката – от First BankAmericano – 15 млн. долара.

От началото на годината банковите фалити в САЩ вече са 69. За сравнение, през цялата 2008 година едва 25 банки бяха принудени да затворят врати.

През първото тримесечие от FDIC оцениха банките, които имат проблеми, на общо 305. Това е най-високата жифра от 1994 година досега. През предходното тримесечие проблемните банки бяха 252 на брой.

Очакванията на корпорацията са, че до 2013 година загубите й заради банкови фалити ще достигне 70 млрд. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:38 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още