IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Английската борса записа най-добрия си месец от април 2003 г.

Борсовият индекс FTSE 100 е добавил 8,5% от началото на юни

22:00 | 31.07.09 г.
Автор - снимка
Създател
Английската борса записа най-добрия си месец от април 2003 г.

Въпреки че основният индекс на Лондонската фондова борса FTSE 100 приключи днешната сесия на отрицателна територия, изминалият месец му донесе най-силното месечно представяне за последните шест години.

Борсовият измерител е добавил 8,5% от началото на юни и приключи месеца на ниво от 4608,3 пункта. По време на днешната сесия той записа и най-високата си стойност за тази година, предаде The Daily Telegraph.

FTSE 100 обаче изгуби 0,5% в нейния край, след като инвеститорите предпочетоха да приберат печалбите си от предишните дни. Причина за това станаха разпродажбите в петролния и застрахователния сектор, както и новината за загубата на британската авиокомпания British Airways.

Днес стана още ясно, че индексът на потребителското доверие на Острова остава на нивото от -25 пункта и през юли. Това показва, че домакинствата са все още несигурни за развитието на икономиката.

В сравнение с петък миналата седмица FTSE 100 е увеличил стойността си с 0,7%, а за последните две седмици е напреднал с близо 11%.

Борсовите индекси се понижиха в общо десет от 18-те западноевропейски фондови пазари. В резултат на това общоевропейският индекс Dow Jones Stoxx 600 се понижи с 0,2% и завърши месеца на ниво от 224,91 пункта.

За неговото понижение допринесе и новината, че безработицата в еврозоната се е повишила до 9,4% през юни, а дефлацията се е ускорила до 0,7%. Все пак, от началото на месеца Dow Jones Stoxx 600 е напреднал с 9,3%.

В Германия DAX приключи деня със загуба от 0,5% до 5332,1 пункта, а на Швейцарската фондова борса Swiss Market добави 0,3% до 5950,7 пункта. От началото на месеца и двата индекса са се повишили с над 10%.

Изпълнителният директор на Deutsche Bank заяви днес, че увеличаващият се брой на необслужваните заеми сред домакинствата и компаниите може да доведе до нова вълна на кредитната криза.

Във Франция CAC 40 се понижи с 0,3% до 3426,3 пункта, след като печалбата на френския енергиен гигант Total намаля наполовина. CAC 40 се е повишил с 1,8% за последните пет сесии и с 9,1% от началото на юли.

Най-големият френски авиопревозвач Air France съобщи днес, че загубата на компанията за трите месеца до края на юни възлиза на 431 млн. евро, след като превозите на пътници и товари намаляват значително.

Финансовите резултати на над половината от европейските компании, които са били публикувани досега, са се оказали по-добри от очакваното, по данни на Bloomberg. Печалбата им се е понижила със средно 37% на годишна база.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:04 | 31.07.09 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още