IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

МВФ: Кредитната криза струва на правителствата 10 трлн. долара

Фондът очаква страните от Г-20 да натрупат бюджетен дефицит в размер на 10,2% от техния брутен вътрешен продукт през 2009 г.

12:59 | 31.07.09 г.
Автор - снимка
Създател
МВФ: Кредитната криза струва на правителствата 10 трлн. долара

Глобалната кредитна криза е коствала на правителствата по целия свят над 10 трлн. долара, съобщават от Международния валутен фонд (МВФ). Богатите страни са похарчили 9,2 трлн. долара в подкрепа на финансовия сектор, а развиващите се икономики са вложили 1,6 трлн. долара.

Правителствата вероятно ще възстановят по-голямата част от тези суми, когато световната икономика се възстанови, но големите бюджетни дефицити ще се запазят. Разходите включват капиталови инжекции за 1,1 трлн. долара, покупки на активи за 1,9 трлн. долара и гаранции за 4,6 трлн. долара.

МВФ преразглежда своята прогноза за ефекта от икономическата криза върху правителствените бюджети в последния си доклад. От него става ясно, че богатите страни от групата на Г-20 ще натрупат бюджетен дефицит в размер на 10,2% от техния брутен вътрешен продукт през 2009 г.

Това може да се превърне в най-големия дисбаланс за повечето страни от Втората световна война. Най-голям се очаква да бъде бюджетният дефицит на САЩ, който може да стигне 13,5% от БВП, и този на Великобритания и Япония, който може да се повиши до 11,6% и 10,3% до края на 2009 г.

До края на 2010 г. от фонда очакват Великобритания да натрупа най-големия бюджетен дефицит сред всички държави от Г-20 в размер на 13,3% от БВП в сравнение с 9,7% за САЩ.

МВФ прогнозира, че до 2014 г. правителственият дълг ще достигне 239% от БВП на Япония, 132% в Италия, 112% в САЩ и 99,7% във Великобритания. Поради това е важно правителствата да направят надежден план за редуциране на дефицитите в дългосрочен план.

Лидерите от групата на Г-20 ще дискутират отново състоянието на световната икономика по време на следващата си среща през септември. Тогава ще бъде оценена и ефективността на предприетите мерки за съживяване на икономиката и регулиране на финансовия сектор.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:42 | 20.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още