IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Китай трябва да ограничи ръста на кредита, за да „спадне борсовият балон“

Сумата на изтъргуваните в сряда акции в Китай надхвърли общия оборот в Ню Йорк, Лондон и Токио

10:31 | 31.07.09 г.
Автор - снимка
Създател
Китай трябва да ограничи ръста на кредита, за да „спадне борсовият балон“

Китай трябва да вземе мерки за ограничаване на ръста на кредитирането поне наполовина до края на настоящата година, смята бившият главен икономист на Morgan Stanley за Азия Анди Чи. Причината за това е опасността от прекомерно надуване на борсов балон на китайския пазар, след като той се превърна в най-добре представящия се в света от началото на годината.

От началото на годината индексът Shanghai Composite е напреднал с над 85 на сто, като според анализаторите голяма част от това се дължи на банковите заеми и програмите на правителството за насърчаване на икономиката, които надхвърлят 7,35 трлн. юана (1,1 трлн. долара).

Като следствие от спекулациите, че правителството ще подходи именно по този начин и ще ограничи кредита, в сряда борсовият индекс отбеляза най-големия си срив за последните осем месеца.

„Правителството е обезпокоено от това, че балонът става прекалено голям и ще се насочи към свиване на ръста на кредитирането вероятно наполовина през второто полугодие“, смята Анди Чи. „Смятам, че през октомври вероятно пазарът на недвижими имоти и борсата ще попаднат под натиск“, посочва той.

Вчера от регулаторния орган на китайската банкова система обявиха, че планират затягане на правилата за отпускане на оборотни средства. Причината за това е опитът да се предотвратят злоупотребите и използването на пари за несвързани с бизнеса сфери.

Според изчисления на анализатори през първите пет месеца на тази година около 1,16 трлн. юана нови пари от заеми са се влели на фондовия пазар в Китай. Паралелно с това борсата вече се превърна във втория по големина фондов пазар в света след американския, след като измести японската борса.

Сигнал за спекулативна опасност дава и обстоятелството, че на 29 юли, когато индексите в Китай паднаха рязко, общият изтъргуван оборот надхвърли съвкупния оборот на борсите в Ню Йорк, Лондон и Токио, предава Bloomberg. Докато на трите пазара са били прехвърлени акции за общо 58 млрд. долара, то само в Китай е имало сделки за 63 млрд. долара.

Само за двете седмици преди 24 юли пък новооткритите сметки за търговия в Китай са надхвърлили един милион, което не се е случвало от 18 месеца.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:05 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още