IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Разследват раздадените огромни бонуси в спасените щатски банки

J.P. Morgan е начало по щедрост при раздаването на бонуси с 1626 служители, получили над 1 млн. долара

22:27 | 30.07.09 г.
Автор - снимка
Създател
Разследват раздадените огромни бонуси в спасените щатски банки

Някои банки, засегнати тежко от кризата и получили голяма държавна помощ са раздали огромни бонуси на стотици служители за миналата година, съобщи Wall Street Journal, позовавайки се на главния прокурор на Ню Йорк Андрю Куомо.

Много от спасените банки вече върнаха парите на държавата, но някои като Bank of America и Citigroup още не са го направили. Куомо е заявил, че прокуратурата разследва изплатените възнаграждения в много от банките за последните девет месеца, по-специално бонусите за 2008 г., които би трябвало д са били изплатени много преди която и да било от банките да е върнала парите от спасителния план.

По думите на Куомо по време на рецесията възнагражденията са останали на нивото си от възхода на пазара между 2003 и 2006 г. въпреки лошите финансови резултати на банките.

По данни на прокуратурата две от деветте банки, които първи получиха помощ от държавата - Citigroup и Merrill Lynch, имат огромни загуби от над 27 млрд. долара всяка за миналата година. Citigroup получи 45 млрд. долара от държавата, а Merrill - 10 млрд. долара. В същото време те са изплатили бонуси съответно за над 5,3 млрд. долара и 3,6 млрд. долара.

В Citi 124 служители са получили бонуси от над 3 млн. долара, а 738 – от един милион или повече. В Merrill 101 човека са получили по 3 млн. и повече, а 696 – по над 1 млн. долара.

Някои от другите банки като Goldman Sachs Group, Morgan Stanley и J.P. Morgan Chase & Co. Са изплатили по-голяма сума в бонуси, отколкото е била печалбата им за годината, твърдят още от прокуратурата.

Goldman Sachs е била на печалба от 2,3 млрд. долара, платила е бонуси за 4,8 млрд. долара и е получила от държавата помощ в размер на 10 млрд. долара. J.P. Morgan е начало по щедрост при раздаването на бонуси с 1626 служители, получили над 1 млн. долара, и над 200 – с над 3 млн. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:00 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още