IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Nasdaq скочи над 2 хил. пункта

Понижението на трайно безработните лица и добрите финансови отчети повишиха щатските индекси с по 2% в началото на сесията

18:07 | 30.07.09 г.
Автор - снимка
Създател
Nasdaq скочи над 2 хил. пункта

Основните борсови индекси в САЩ започнаха сесията в четвъртък със солидни повишения, след като инвеститорите приветстваха данните за спада в броя на трайно безработните лица в САЩ. Той достигна най-ниската си стойност от края на април през седмицата, приключила на 18 юли.

По-добрите от очакваното финансови резултати на редица ключови дружества също подкрепиха ръста на котировките на фона на силен оборот. В резултат на това индексът на технологичните компании Nasdaq Composite скочи над психологическото ниво от 2 хил. пункта.

Това не се е случвало от октомври миналата година, когато фалитът на инвестиционната банка Lehman Brother задълбочи кризата на международните капиталови пазари. Другите индекси добавят около 2% към стойността си в първите деветдесет минути на търговията.

Индексът на 30-те най-големи борсови компании Dow Jones IA се повишава с 1,8% до 9235,8 пункта, по-широкият S&P 500 добавя 2,1% до 995,8 пункта, а индексът на компаниите от борсата Nasdaq – Nasdaq Composite, се повишава с 2% до 2006,5 пункта.

Инвеститорите разтълкуваха добрите финансови резултати на Motorola, MasterCard и Colgate като обнадеждаващ знак за посоката на икономиката. Междувременно две от компаниите в състава на Dow Jones IA отчетоха спад на печалбата и разочароваха с по-лоши от очакваното отчети.

Най-голямата петролна компания в САЩ - Exxon Mobil, отчете най-слабата си печалба за последните пет години. Положителният финансов резултат на застрахователната компания Travelers намаля с 21% на годишна база за второто тримесечие.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:04 | 30.07.09 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още