IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Авиопревозите на пътници в света намаляха със 7,2% през юни

Превозените товари със самолети за юни сочат спад от 16,5% на годишна база

17:56 | 30.07.09 г.
Автор - снимка
Създател
Авиопревозите на пътници в света намаляха със 7,2% през юни

Броят на превозените пътници в света намаля през юни със 7,2% на годишна база, съобщи AFP, като цитира данни на Международната асоциация за въздушен транспорт (IATA). За май намалението на пътническите превози в световен мащаб беше с 9,3% на годишна база, като прогнозата на асоциацията е за цялата 2009 г. спадът на пътническите превози да е с 15%.

Според ръководството на IATA напоследък причина за намалението на пътническите авиопревози, освен икономическата криза, е и разпространението на т.нар. нов („свински“) грип, за което говори и фактът, че падането на обема на пътническите превози в Азиатско-тихоокеанския регион за юни е с 14,5% на годишна база.

Данните на IATA за превозените товари със самолети за юни в световен мащаб сочат спад от 16,5% на годишна база.

Според последната прогноза на IATA за 2009 г. приходите на авиокомпаниите в света ще намалеят общо с 80 млрд. долара, а загубите ще достигнат 9 млрд. долара.

От Международната асоциация за въздушен транспорт посочват още, че към момента в сектора на авиопревозите като цяло все още не се наблюдават положителни признаци за преминаване от рецесия към подем.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:24 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още