IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Volkswagen със спад на печалбата от 83 на сто

Компанията, която ще придобие Porsche, бележи спад на продажбите от 7,7 на сто, но акциите и тръгнаха нагоре

14:12 | 30.07.09 г.
Автор - снимка
Създател
Volkswagen със спад на печалбата от 83 на сто

Немският автомобилен концерн Volkswagen обяви спад на печалбата си за второто тримесечие в размер на 83 на сто на годишна база. Така положителният резултат на компанията се е свил до 283 млн. евро, след като за същия период на миналата година той възлезе на 1,6 млрд. евро.

Причината за слабите постижения на VW, която ще придобие спортната марка Porsche след дълги преговори с фамилиите Порше и Пих, е спадът в продажбите. Той е в размер на 7,7 на сто до 27,2 млрд. евро.

Въпреки негативните резултати, днес на борсата във Франкфурт акциите на VW поскъпват с 4,5 на сто до 252,70 евро за акция. Според анализатори това се дължи на увеличаването на ликвидността на компанията с 4,3 млрд. евро, предава АР.

„Запазването на финансовата ни гъвкавост е основен приоритет“, заявява финансовият директор на VW Дитер Пьоч. „В същото време ние инвестираме значително в обновяване и увеличаване на бъдещото ни продуктово портфолио“, казва още той.

За първите шест месеца на годината печалбата на Volkswagen пада с 81 на сто до 494 млн. евро, след като за първото полугодие на миналата година тя възлезе на 2,5 млрд. евро.

Продажбите на компанията, в чието портфолио попадат марки като Seat, Bentley, Lamborghini, Audi и Skoda, падат с 9,4 на сто до 51,2 млрд. евро.

От началото на годината Volkswagen е реализирал продажби на 3,1 млн. автомобила, което е спад с 4,4 на сто на годишна база. Ръст на продажбите от 22,7 на сто се наблюдава в Китай, а в Германия той е 18,5 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:06 | 29.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още