IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Печалбата на Shell пада със 70% за второто тримесечие

Въпреки това резултатът на дружеството е доста по-висок от прогнозите на анализаторите

11:09 | 30.07.09 г.
Автор - снимка
Създател
Печалбата на Shell пада със 70% за второто тримесечие

Втората по големина в света частна компания в петролния сектор – Royal Dutch Shell, отчита спад в печалбата си от 70 на сто за второто тримесечие на годишна база. Основната причина за това е резкият спад в цената на петрола и свиването на печалбите от дейностите по рафиниране на петролни продукти.

Отчетът на дружеството показва, че нетната печалба от доставките на петрол, която изключва нереализираните печалби или загуби от преоценка на петролните запаси, е в размер на 2,34 млрд. долара.

Печалбата без еднократните ефекти възлиза на 3,15 млрд. долара, което е доста над очакваните от анализаторите на Ройтерс 2,55 млрд. долара, предава CNBC.

Въпреки трудното тримесечие резултатите на компанията са по-добри от очакванията заради благоприятни движения на валутните курсове, съобщават от Shell.

Новият изпълнителен директор на Shell Питър Восър, който е на този пост едва от настоящия месец, очертава неблагоприятна перспектива пред петролния пазар с оглед цените на суровината. Поради тази причина той обещава да бъде извършена оптимизация на разходите и съкращаване на неефективни такива.

През първата половина на годината Shell е успяла да спести разходи в размер на 700 млн. долара, показва съпоставка на отчета с този от миналата година. Считано от 1 юли пък компанията е освободила 20 на сто от висшия си мениджмънт, а прогнозите са, че уволненията ще продължат.

Заради кризата от Shell обявиха и спад на разходите за инвестиции с 10 на сто тази година до обща стойност от 28 млрд. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:30 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още