IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Цената на петрола отбеляза рязък спад

Котировките се срутиха с над 6 на сто за изминалото денонощие заради слаби данни за американската икономика

08:40 | 30.07.09 г.
Автор - снимка
Създател
Цената на петрола отбеляза рязък спад

Цената на петрола пое рязко надолу вчера следобед и до този момент е отбелязала спад с над 6 на сто. Така котировките се върнаха до нивата си от преди две седмици, макар в понеделник да се бяха насочили към атака на границата от 70 долара за барел.

Основна причина за силното поевтиняване на черното злато станаха поредните данни за ръст в запасите на петрол в САЩ. Този път правителството изненада анализаторите, които очакваха спад заради някои положителни сигнали за стабилизиране на американската икономика и публикува данни за ръст на запасите от цели 5,15 млн. барела.

Това отново върна страховете, че икономиката все още не е излязла на пътя за изход от рецесията и повлече надолу цената на петрола. Редом с нея отстъпиха и борсовите индекси в САЩ и Азия, предава Bloomberg.

Вчера на борсата в Ню Йорк лекият суров петрол с доставка през септември понижи цената си с 5,8 на сто (3,88 долара) до цена на затваряне 63,35 долара за барел. Тази сутрин отстъплението на котировките продължава, като те отстъпват с 0,3 на сто до 63,17 долара за барел.

По подобен начин премина и търговията на борсата в Лондон, където брентът поевтиня с 4,8 на сто (3,35 долара) до цена от 66,53 долара за барел. Днес обаче петролът от този сорт поскъпва с 0,3 на сто до 66,17 долара за барел.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:07 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още