IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Лятото стопява ледовете, сковали американската икономика

В някои региони се наблюдава възстановяване

21:49 | 29.07.09 г.
Автор - снимка
Създател
Лятото стопява ледовете, сковали американската икономика

Рецесията в САЩ изглежда, че става по-малко сурова с напредването на лятото, става ясно от изготвяния от Федералния резерв (Фед) доклад Бежова книга.

Въпреки че икономиката е все още слаба, някои региони отчита забавяне на спада. Другаде пък активността е започнала да се възстановява.

На базата на Бежовата книга се очаква Фед да се ориентира за условията в страната, за да се подготви за следващото си заседание по паричните въпроси, насрочено за 11 и 12 август.

В доклада обаче се казва, че продажбите на дребно остават в застой. Потребителите продължават да се притесняват за цените и туризмът е по-слаб от миналата година.

„В няколко области потребителите купуват по-евтини стоки от първа необходимост, докато по-големите покупки отслабват”, се казва в доклада. Изключение от тази тенденция правят продажбите на коли втора ръка.

Производственият сектор дава малко по-позитивни оценки. Неговите представители виждат възможност за възстановяване през следващите шест до 12 месеца. Банковото кредитиране обаче продължава да бъде на ниски нива.

Бизнесът се е възползвал от слабостта на трудовия пазар, за да понижава възнагражденията на служителите си, откъдето спестява разходи, става ясно още от документа. В същото време икономисти предупреждават, че докато има натиск върху заплащането на работниците, заплахата от дефлация остава.

По отношение на имотите, търговските площи показват негативно развитие във всички наблюдавани от Фед региони. За сметка на това при ваканционните имоти се наблюдава устойчивост.

Към момента на борсовата търговия в САЩ докладът не оказва положително влияние на пазара. Сесията започна негативно за основните индекси, като спадът поведоха технологичните компании след новината за сделка между Microsoft и Yahoo. Спадът все още продължава.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:22 | 19.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още