IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Все по-трудно да се получи кредит в еврозоната

От ЕЦБ не изразяват силно безпокойство, но все пак призовават банките да се активизират

20:49 | 29.07.09 г.
Автор - снимка
Създател
Все по-трудно да се получи кредит в еврозоната

Условията да се получи кредит в еврозоната продължават да се затягат, показва разпространен в сряда доклад на Европейската централна банка (ЕЦБ).

От 118-те банки, участвали в проучване, засягащо кредитните условия през второто тримесечие, 21% казват, че са направили достъпа до заемни средства по-труден за корпоративните си клиенти.

Все пак от ЕЦБ уточняват, че този дял през първото тримесечие е бил 43%. За следващите три месеца също се очаква да има ново затягане на условията, но такъв отговор се предвижда да дадат по-малък брой финансови институции.

Банките аргументират ограничителната си политика с несигурността относно развитието на промишления сектор и нарасналите рискове от фалити на компании.

Но както и забавянето на ръста в стойността на новите отпуснати кредити, обявено в понеделник, така и това проучване не води до увеличение на притесненията сред банкерите за пресъхване на източниците на финансиране за икономиката, което би влошило рецесията или забавило възстановяването й.

От ЕЦБ все пак отново призовават финансовите институции, поддържани от правителствени планове и захранвани при изгодни условия с ликвидни средства, да изпълняват мисията си да вливат пари в икономиката, отпускайки кредити.

„Банките трябва да си дадат сметка, че достатъчното захранване на икономиката с кредити е в техен дългосрочен интерес”, заяви Лукас Пападемос, вицепрезидент в ЕЦБ, цитиран от икономическия всекидневник Handelsblatt.

Опасенията по този въпрос са особено силни в Германия, която вече очаква рецесия от 6% за тази година Според последната месена анкета на института Ifo се увеличава броят на компаниите, които се оплакват от недостатъчния достъп до кредити. От около 4 хил. запитани бизнесмени над 45% смятат, че условията за получаване на заем се влошават спрямо 42% месец по-рано.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:49 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още