IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Goldman Sachs: Ограниченията пред търговията със суровини са вредни

Финансовите участници са донесли нов капитал и ликвидност на икономиката и не би трябвало да бъдат ограничавани, смятат от банката

19:02 | 29.07.09 г.
Автор - снимка
Създател
Goldman Sachs: Ограниченията пред търговията със суровини са вредни

Планираните от регулаторните власти в САЩ ограничения при търговията със суровини с цел да се намалят резките спекулативни изменения в цените може да имат непредвидени и вредни последици. Това заяви управляващият директор на Goldman Sachs Group Доналд Кастуро по време на публично изслушване пред Комисията за търговия с фючърси на суровини, предаде Market Watch.

Според него някои от предложените мерки от комисията, които досега така и не бяха обяснени подробно, не само няма да окажат очакваното влияние, но ще доведат до последици, които може да бъдат с разрушително влияние върху пазара.

Кастуро смята, че участието на енергийния пазар на индексни инвеститори и други финансови участници са донесли нов капитал и ликвидност на икономиката и не би трябвало да бъдат ограничавани. Освен това по думите му възприятието за финансовите участници често се характеризира погрешно.

Критиците на хедж фондовете и инвестиционните банки обаче смятат, че именно тези пазарни участници допринасят за необичайните спекулации, които повишиха цената на петрола до близо 150 долара за барел през миналата година, докато златото поскъпна до 1000 долара. Според някои тези движения не биха се получили при „нормални условия” и не са основани на икономическа логика.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:47 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още