IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Peugeot отчете загуба за първото полугодие

Чрез намаляване на запасите от непродадени автомобили Peugeot реализира положителен паричен поток

17:40 | 29.07.09 г.
Автор - снимка
Създател
Peugeot  отчете загуба за първото полугодие

Вторият по големина европейски производител на автомобили Peugeot съобщи, че е реализирал загуба за първата половина на годината. Все пак френската компания изненада инвеститорите с новината, че чрез съкращаване на производството и складовите запаси отчита положителен паричен поток.

Загубата на Peugeot за първото полугодие възлиза на 962 млн. евро, или 4,24 евро на акция, в сравнение с печалба от 733 млн. евро, или 3,21 евро на акция, за същия период на 2008 г. Приходите намаляват с 22% на годишна база до 23,5 млрд. евро.

Икономистите очакваха загуба от 971,5 млн. евро при продажби от 24,1 млрд. евро. Свободният паричен поток на базираната в Париж компания достига 467 млн. евро, след като Peugeot успешно редуцира броя на непродадените автомобили с 31% на годишна база.

Свободният паричен поток представлява разлика между паричния поток от оперативна дейност и капиталовите разходи на компанията. Той показва способността й да генерира печалба след приспадане на средствата, нужни за поддръжка или разширяване на нейните активи.

Peugeot, както и други европейски автомобилни компании, затвориха временно част от своите заводи през тази година, за да могат да продадат натрупаните запаси. Производителят на марките Peugeot и Citroen реши също да отложи своите планове за откриване на трети завод в Китай.

Книжата на Peugeot поскъпнаха с над 7% до 19,77 евро за брой на парижката фондова борса след новината. Пазарната капитализация на автомобилната компания се е повишила с над 50% от началото на тази година до 4,3 млрд. евро, предаде Bloomberg.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:52 | 17.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още