IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Корекция на азиатските борси след 11 сесии на ръст

Основният китайски индекс Shanghai Composite се понижи с цели 5%, след като достигна най-високите си нива за последната година

12:47 | 29.07.09 г.
Автор - снимка
Създател
Корекция на азиатските борси след 11 сесии на ръст

Индексите на фондовите борси в Азия се понижиха за първи път след 11 последователни сесии на ръст. Разочароващите финансови резултати на компаниите в региона подновиха тревогите, че ралито на акциите е направило дружествата прекалено скъпи на фона на техните печалби.

Регионалният индекс MSCI Asia Pacific, който след фондовите пазари на 10 азиатски страни, Австралия и Нова Зеландия, губи 0,9% до 109,58 пункта по време на днешната сесия. Той добави 13% към стойността си за предишните 11 сесии и записа най-продължителното си рали от началото на 2004 г.

MSCI Asia Pacific успя да се повиши с цели 57% до края на вчерашната сесия над петгодишното дъно, което отчете на 9 март. Пазарната оценка на включените в него компании е средно 24,7 пъти по-висока от очакваните им печалби за второто тримесечие.

От началото на април пазарните анализатори започнаха да повишават своите очаквания за тримесечните резултати на компаниите в региона. Единствено прогнозите на икономистите за печалбите на японските дружества са станали по-песимистични, предаде Bloomberg.

Основният китайски индекс Shanghai Composite се понижи с цели 5% до 3266,4 пункта, след като пазарната оценка на компаниите стигна най-високата си стойност за последните 17 месеца. Борсовият измерител се е повишил с цели 79% от началото на тази година.

Индексът на най-добрите китайски компании CSI 300 се понижи още по-рязко. Той изгуби 5,3% до 3558,6 пункта и също отчете най-силния си спад за последните осем месеца. Междувременно на борсата в Хонконг основният индекс Hang Seng отстъпи с 2,4% до 20135,5 пункта.

Индексите в тихоокеанския регион също приключиха сесията на отрицателна територия. Австралийският S&P/ASX 200 се понижи с 0,6% до 4142,8 пункта, въпреки че продажбите на нови жилища в страната се увеличила с 0,5% през юни спрямо предишния месец, когато отчетоха спад от 5,7%.

В Нова Зеландия NZX 50 изгуби 1% до 2990,5 пункта, след като броят на издадените през юни разрешителни за строеж на нежилищни сгради отчете най-ниската си стойност за последните 18 месеца. В същото време доверието на бизнеса стигна най-високото си ниво за последните седем години.

Единствено борсата в Токио успя да отчете ръст, макар и минимален. Nikkei 225 добави 0,3% до 10113,2 пункта, въпреки че продажбите на дребно в страната отчетоха десетия си пореден годишен спад през юни. По-широкият индекс Topix остана почти без промяна на ниво от 930,4 пункта.

Нарастващата безработица и пониженията на заплатите в Япония накараха домакинствата да ограничат неочаквано своите покупки през юни. В резултат на това индексът на продажбите на дребно се понижи с 0,3% на месечна и с 3% на годишна база.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:45 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още