IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Украйна получи трети транш по заема от МВФ

В замяна на заема от общо 16,4 млрд. долара страната пое ангажимент да намали бюджетните разходи

11:35 | 29.07.09 г.
Автор - снимка
Създател
Украйна получи трети транш по заема от МВФ

Международният валутен фонд одобри отпускането на транш от 3,3 млрд. долара по заема за Украйна, с което прехвърлените досега средства възлизат на около 10,9 млрд. долара, съобщи Bloomberg, позовавайки се на изявление на фонда.

Това е третият транш по заема на обща стойност 16,4 млрд. долара, в замяна на който страната пое ангажимент да намали бюджетните разходи. Премиерът Юлия Тимошенко заяви, че Украйна ще използва 1,9 млрд. долара от заема за изплащане на външния си дълг.

“Финансовото напрежение намаля през последните месеци и салдото по текущата сметка на Украйна бързо се коригира”, посочва зам.-директорът на фонда Джон Липски. Спадът в производството обаче е по-голям от очакваното, затова са се наложили допълнителни значителни промени в политиката, добавя той.

Сривът на търсенето на стомана от Украйна, поевтиняването на местната валута и вълната от банкови фалити принудиха страната да поиска помощ от фонда. Първият транш беше прехвърлен през ноември, а вторият – през май, като закъсня с около три месеца заради спорове относно държавните разходи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:48 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още