IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Пониженото доверие на потребителите оказа натиск върху Dow Jones

Спадът отчасти се дължи и на прибиране на печалби, след като индексът се повишаваше в 10 от последните 11 сесии

23:11 | 28.07.09 г.
Автор - снимка
Създател
Пониженото доверие на потребителите оказа натиск върху Dow Jones

Спадът в доверието на американските потребители повлия негативно във вторник както на фондовия пазар, така и отчасти на цената на петрола, понижила се и заради мрачни прогнози за търсенето на суровината в близко бъдеще.

Индексът на потребителското доверие падна за втори пореден месец през юли, след като в края на пролетта беше показал уж стабилни признаци на възстановяване.

Борсовият индикатор Dow Jones Industrial Average реагира с леко понижение от 0,13% до 9096 пункта, като енергийните компании Exxon Mobil и Chevron отчетоха спад в цената на акциите си от съответно 1,07% и 0,7%.

Трябва да се има предвид и че индексът отбелязваше повишения в десет от последните 11 сесии и в момента е с около 8 на сто по-високо отпреди месец. Това вероятно е накарало немалко инвеститори да прибегнат и към прибиране на печалби.

Nasdaq Composite обаче успя да напредне с минималните 0,4% до 1976 пункта, докато S&P 500 затвори с 0,26% по-ниско спрямо понеделник до 980 пункта.

Големият губещ в състава на S&P 500 се оказа Office Depot, чиито акции поевтиняха с над 18%, след като дистрибуторът на продукти за офиса отчете по-сериозна от очакванията загуба за второто тримесечие, възлизаща на 82 млн. долара. Причината и тук отново е рецесията, засегнала в голяма степен желанията на компаниите да подменят или да се сдобиват с ново офис оборудване.

Спадове имаше и по позициите на някои компании от недвижимия сектор вследствие на обявените по-рано данни за силно понижение в цените на жилищните имоти през май в 20-те най-големи града в САЩ, въпреки че като цяло докладът бе положителен. Той разкри първо поскъпване на еднофамилните жилища на месечна база за последните три години.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:14 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още