IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Икономиката на Литва се сви с 22,4% през второто тримесечие

Икономиките на Литва, Латвия и Естония се свиват с най-бързите темпове сред всички развиващи се страни

13:45 | 28.07.09 г.
Автор - снимка
Създател
Икономиката на Литва се сви с 22,4% през второто тримесечие

Икономиката на Литва се сви с повече от една пета през второто тримесечие на 2009 г. в сравнение със същия период на миналата година. Основните причини за резкия икономически спад се крият в производството и продажбите на дребно, които отчетоха силен спад през последните 12 месеца.

Брутният вътрешен продукт на Литва намалява с рекордните 22,4% на годишна база през второто тримесечие, съгласно предварителните статистически данни. През първите три месеца на годината източноевропейската страна отчете годишен спад на икономиката от 13,3 на сто.

Сред трите страни в Балтийския регион съседната държава Латвия записа най-силно понижение на своя БВП през първото тримесечие в размер на 18% на годишна база. През следващата седмица се очакват данните на Латвия и Естония за състоянието на икономиката им през второто тримесечие.

Анализаторите очакваха по-малък спад на брутния вътрешен продукт на Литва от 17,7% на годишна база за периода от април до юни, след като за същото тримесечие на 2008 г. икономиката на страната отчете годишен ръст от 5,2%, предаде Bloomberg.

Свиването на износа и местното потребление, както и липсата на кредит и спада на заплатите, оказват най-тежък ефект върху икономиката на Литва. Продажбите на дребно намаляват с 27,7% на годишна база за второто тримесечие, а индустриалното производство, което генерира около 20% от БВП, се свива с 20,4%.

Правителството на Литва прогнозира, че икономиката на страната може да се свие с около 15-20% през тази година, защото финансирането ще остане скъпо и трудно достъпно, а износът ще бъде слаб поради слабото потребление в световен мащаб.

Литва, Латвия и Естония бяха трите най-бързо развиващи се икономики в Европейския съюз от 2004 до 2006 година, след което пострадаха от спукването на балона в жилищния сектор и изтичането на чуждестранните капитали.

В своя доклад от 22 юни Световната банка заяви, че трите балтийски икономики се свиват с най-бързите темпове сред всички развиващи се страни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:36 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още