IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Втората по големина испанска банка с 34 на сто ръст на печалбата

Чистата печалба за второто тримесечие на тази година е 1,56 млрд. евро спрямо 1,16 млрд. евро преди година

12:27 | 28.07.09 г.
Автор - снимка
Създател
Втората по големина испанска банка с 34 на сто ръст на печалбата

Втората по големина банка в Испания - Banco Bilbao Vizcaya Argentaria SA (BBVA), отчете ръст на печалбата си за второто тримесечие с 34 на сто благодарение на повишението при приходите от кредити, съобщи Bloomberg. За сравнимия период на миналата година печалбата е била по-ниска и заради еднократни разходи.

Чистата печалба за второто тримесечие на тази година е 1,56 млрд. евро спрямо 1,16 млрд. евро преди година. Очакванията на анализаторите бяха за печалба от 1,3 млрд. евро.

Въпреки че рецесиите в Испания и Мексико, които съставляват около 80 на сто от печалбата на BBVA, намаляват търсенето на кредити, от банката отчитат спад на попълненията към лошите кредити спрямо първото тримесечие. През януари от банката заявиха, че ще предприемат “предпазлива” политика по отношение на дивидентите, за да предпазят баланса си.

Приходите от лихви са нараснали с 27 на сто до 3,59 млрд. евро, докато обемът отпуснати кредити е останал непроменен на ниво от 335,6 млрд. евро.

Лошите кредити като дял от общото кредитиране са нараснали до 3,2 на сто спрямо 1,3 на сто за второто тримесечие на миналата година и 2,3 на сто към декември.

Печалбата на банката от дейността й в Испания и Португалия е паднала с 1,7 на сто за първото полугодие до 1,27 млрд. евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:09 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още