IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Инсайдърите в САЩ разпродават акции

Настроенията сред бизнесмените са най-песимистични за последните две години

09:07 | 28.07.09 г.
Автор - снимка
Създател
Инсайдърите в САЩ разпродават акции

Корпоративните инсайдъри разпродават дяловете, които притежават от фирмите си, и то с най-бърз темп от началото на кризата през есента на 2007 година. Това става ясно от ежеседмичните данни на доклада Vickers Weekly Insider, цитирани от Market Watch.

Те показват, че през последната седмица съотношението между продажбите и покупките, извършени от инсайдъри, е 4,16 към 1. Това е най-голямата разлика от октомври 2007 година, когато бе достигнат върха на борсовите индекси по света, досега.

Корпоративните инсайдъри са ръководители, директори или големи акционери във въпросните компании. Според американската нормативна база те трябва да обявяват пред регулаторните органи всички свои сделки по покупки и продажби на акции от компаниите си.

Според едни от колумнистите на Market Watch - Марк Хълбърт, данните не означават неотложна необходимост от напускане на пазара. Причината за това е, че сделките на инсайдърите могат да бъдат доста волатилни и неравномерно разпределени във времето.

Освен това той напомня, че дори инсайдърите не са разпознали навреме необходимостта от излизане от пазара непосредствено преди борсовия срив от 2007 година. Той обаче предупреждава все пак данните да послужат за анализ на ситуацията, тъй като могат да бъдат и показателни.

Така например през април съотношението продажби/покупки беше 0,72 към 1, което показа засилен интерес на инсайдърите към изкупуване на акции. От тогава досега борсовите индекси в САЩ напреднаха мощно и вероятно сделките са донесли висока възвръщаемост.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:58 | 18.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още