IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ограничиха късите продажби в САЩ

Регулаторът забрани т. нар. „голи“ къси продажби

22:16 | 27.07.09 г.
Ограничиха късите продажби в САЩ

Американската Комисия по ценните книжа и фондовите борси (SEC) прие нови правила, целящи ограничаване злоупотребите с къси продажби, съобщи АП.

Регулаторът забрани т. нар. „голи“ къси продажби (naked short sells), тъй като според SEC те могат да причинят драматичен спад на цените на акциите – ситуация, наблюдавана в края на миналата година по време на срива на световните капиталови пазари.

Продавачите „на късо“ залагат, че съответната акция, обект на къса продажба, ще поевтинее. Инвеститорът или спекулантът взема на заем съответната акция, продава я на пазара и след това я купува отново, когато цената и падне. Печалбата за него се формира от разликата в цените по време на продажбата и след това по време на покупката.

При „голите къси продажби“ инвеститорът дори не взема на заем съответната ценна книга преди да я продаде. Покриването на позицията става в периода след продажбата и.

Според новите изисквания на SEC, брокерските къщи трябва да разполагат с ценните книжа преди да ги предоставят на своите клиенти за извършване на къси продажби.

Щатската Комисията по ценните книжа и фондовите борси планира и още мерки за регулиране на късите продажби. През април тя предостави на общественото внимание пет алтернативни плана за късите продажби.

Един от тях предвижда връщане на правилото наложено по време на Голямата депресия за забрана за извършване на къса продажба до появата на котировка от поне едно пени над цената на предишната сделка. Целта на това е да се предпази цената на акцията от спиралата на късите продажби, която иначе се захранва от само себе си.

Друга опция (план) предвижда да се забранят късите продажби до края на деня с акция, чиято цена е паднала с повече от 10%.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:24 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още