IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гайтнър обеща на Китай по-малки бюджетни дефицити

Гайтнър призова Китай да продължи с усилията си за отслабване влиянието на световната икономическа криза

19:32 | 27.07.09 г.
Гайтнър обеща на Китай по-малки бюджетни дефицити

Финансовият министър на САЩ Тимъти Гайтнър обеща, че страната ще свие бюджетния си дефицит през следващите четири години и ще увеличи националните спестявания, съобщи Блумбърг. Днес в американската столица Вашингтон се срещат някои от най-влиятелните политици на двете държави.

Освен това Гайтнър призова Китай да продължи с усилията си за отслабване влиянието на световната икономическа криза.

„Ние се ангажираме да вземем мерки за поддържане на по-големи спестявания и да редуцираме федералния дефицит до устойчиво ниво до 2013 година“, каза Гайтнър по време на срещата в опит да увери Китай, който е най-големия държател на американски правителствен дълг, че рекордният бюджетен дефицит на страната няма да е заплаха в дълъг срок.

До края на септември месец, когато приключва бюджетната година, превишението на държавните разходи над държавните приходи се очаква да достигне 1,8 трлн. долара.

Гайтнър призова още Китай да увеличи вътрешното търсене. „Китайският успех от преструктурирането на икономиката към вътрешноориентиран растеж, включващ по-голяма роля на потребителските разходи на китайските граждани, ще има огромен принос за по-бърз, балансиран и устойчив глобален растеж“, заяви финансовият министър на САЩ.

„При условие, че американците спестяват повече, а китайците са способни да потребяват в по-голяма степен, ние можем да имаме растеж на по-устойчиви основи“, заяви от своя страна американският президент Барак Обама. „Така, както Китай се облагодетелстваше от значителните инвестиции и от печелившия експорт, така Китай може да бъде и огромен пазар за американските стоки“, добави още той.

Китайският вицепремиер Уанг Кишан заяви от своя страна, че усилията на неговата страна да стимулира растежа са се отплатили и възстановяването ще донесе повече възможности за САЩ. Според него двете страни се нуждаят от продължаване на политикте, целящи отслабване на икономическата криза.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:45 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още