IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Солидният ръст на азиатските борси продължава

MSCI Asia Pacific се е повишил с цели 12% за последните десет дни

12:38 | 27.07.09 г.
Автор - снимка
Създател
Солидният ръст на азиатските борси продължава

Ралито на азиатските борсови компании продължи за пореден ден в понеделник, след като инвеститорите видяха в по-добрите от очакваното финансови резултати от последните седмици предвестник на края на икономическата криза.

Регионалният индекс MSCI Asia Pacific, който следи десет азиатски борси плюс Австралия и Нова Зеландия, се повишава с 1,3% до 109,35 пункта по време на днешната сесия. Това е най-високото му ниво от 29 септември миналата година, по данни на Bloomberg.

Борсовият измерител се е повишил с цели 12% за последните десет дни, като това е най-продължителната му положителна серия от началото на 2004 г. По този начин стойността на MSCI Asia Pacific се е увеличила с 55% спрямо петгодишното дъно, отчетено на 9 март.

На борсата в Токио Nikkei 225 завърши над психологическото ниво от 10 хил. пункта за първи път от 12 юни, като останалите индекси в азиатския и тихоокеанския регион също отбелязаха солидни ръстове. Японският индекс на сините чипове добави 1,5% до 10088,7 пункта.

Nikkei 225 се повиши за девета поред сесия, което не се е случвало от 1988 г. досега. Дори новината, че индексът на цените на корпоративните услуги в Япония е отчел рекорден годишен спад от 3,2% през юни, не успя да спре повишенията на котировките.

На борсата в Хонконг Hang Seng напредна с 1,4% до 20251,6 пункта. За последно той е затворил над психологическото ниво от 20 хил. пункта на 9 септември миналата година. Китайският Shaghai Composite добави 1,9% до 3435,2 пункта и увеличи печалбата си от началото на тази година до 88%.

Акциите на оператора на пътни такси Sichuan Expressway поскъпнаха с над 300% в деня на борсовия дебют на компанията на борсата в Шанхай. Нейното IPO бе първото, което регулаторите одобриха след вдигането на деветмесечния мораториум за провеждане на първични публични предлагания.

Днес стана още ясно, че 108 китайски компании са пожелали да участват на планираната нова борса за стартиращи компании. Тя ще е направена по подобие на щатската Nasdaq, а повечето компании кандидати са от иновативни сектори като биомедицина и защита на околната среда.

Южнокорейският борсов бенчмарк Kospi се повиши с 1,4% до 1524,1 пункта след като стана ясно, че индексът на потребителското доверие в страната се е повишил до най-високата си стойност за последните седем години и възлиза на 109 пункта през юли.

Индексите в тихоокеанския регион също приключиха сесията на положителна територия. Австралийският бенчмарт S&P/ASX 200 добави 1,2% до 4139,6 пункта, а в Нова Зеландия NZX 50 се повиши също с 1,2% до 2998 пункта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:37 | 25.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още