IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Печалбата на TNT с годишен спад от 45%

Въпреки спада на бизнеса на куриерските компании TNT раздаде междинен дивидент на своите акционери

11:46 | 27.07.09 г.
Автор - снимка
Създател
Печалбата на TNT с годишен спад от 45%

Куриерската компания TNT съобщи, че нетната й печалба за второто тримесечие се е понижила с 45% на годишна база. Това е четвъртото поред тримесечие, в рамките на което положителният финансов резултат на холандската корпорация отчита годишен спад.

Нетната печалба на TNT преди лихви и данъци намалява до 178 млн. евро за периода от април до юни. Това се оказа по-малко от средната прогноза на анализаторите, които очакваха положителен финансов резултат от 184 млн. евро.

За същия период на 2008 г. втората по големина куриерска компания в Европа след Deutsche Post е реализирала нетна печалба от 324 млн. евро. Приходите на TNT намаляват с 10% на годишна база до 2,53 млрд. евро, предаде Ройтерс.

След като се изключат разходите за преструктуриране и ефектите от промените във валутните курсове, печалбата на TNT възлиза на 226 млн. евро за трите месеца до края на юни. Това се оказа повече от средната прогноза на икономистите за печалба от 194 млн. евро.

Компанията повиши своя таргет за намаляване на разходите през тази финансова година поради слабото търсене на услугите за доставка на пратки и товари. TNT вече планира да спести 550-600 млн. евро чрез съкращаване на разходите през 2009 г. спрямо предишните 400 млн. евро.

Намаляването на потребителските разходи и свиването на бизнес инвестициите са основните причини за спада на бизнеса на куриерските компании по целия свят през последните месеци. Въпреки това TNT реши да раздаде междинен дивидент на своите акционери от 0,18 евро на акция.

Анализаторите видяха в това знак, че компанията очаква възстановяване на своята дейност още през тази година. В резултат на това акциите на TNT поскъпнаха с 4,3% до 15,82 евро на акция на фондовата борса в Амстердам.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:46 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още