IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Volkswagen ще опита да привлече 4 млрд. евро за придобиването на Porsche

Средствата са част от плана за закупуване на спортната марка, която е обявила дълг за над 10 млрд. евро

11:43 | 27.07.09 г.
Автор - снимка
Създател
Volkswagen ще опита да привлече 4 млрд. евро за придобиването на Porsche

Немският автомобилен концерн Volkswagen ще проучва начините, по които може да привлече капитал в размер на 4 млрд. евро, твърди FT, позовавайки се на анонимни източници. Средствата били необходими за осъществяване на сделката по придобиването на спортната марка Porsche.

Миналата седмица двете фамилии, които притежават Porsche – Порше и Пих, окончателно се съгласиха да продадат компанията на Volkswagen. До момента обаче обявеният дълг на тяхното дружество възлиза на 10 млрд. евро, което може да застраши финансовото състояние на VW.

“Volkswagen планира да придобие бизнеса със спортната марка Porsche възможно най-скоро, като за финансирането на сделката е необходимо подсилване на капиталовата база“, е заявил източникът на финансовото издание.

Очаква се през следващите дни мениджмънтът на VW да получи достъп до документацията на Porsche и да се запознае с цялостното състоянието на компанията. До момента обаче от VW отказват информация по въпроса.

Според анализатори необходимостта от привличане на свеж капитал е доста важна заради желанието на VW да запази високия си рейтинг. От водещите рейтингови агенции вече обявиха, че е възможно сливането на двете компании да влоши капиталовите показатели на концерна, което е намек за опасност от понижаване на рейтинга на VW.

Крайният срок за решение относно структурата на бъдещата компания е 13 август. Очаква се двете фамилии да опитат да придобият над 50 на сто от капитала на компанията Volkswagen, но според някои делът им може да падне и до под 40%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:44 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още