IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Америка вече не е страната на възможностите

Много квалифицирани работници смятат, че условията за развитие в Щатите намаляват и предпочитат да се върнат обратно в родината си

11:44 | 27.07.09 г.
Америка вече не е страната на възможностите

Примамен от възможността да се изкачи до върха на своята кариера, Суаруп Гангули, родом от Ню Делхи, се премества в САЩ преди 10 години, където получава докторска степен в областта на електрическото и компютърно инженерство в University of Texas през 2005 г. Той става експерт по нови технологии, наречени „спинтроника“, използвани при полупроводниците, и е работил в няколко компании за производство на чипове. Това лято обаче Гангули се връща обратно в Индия. Въпреки че е бил зает със следдокторантски трудове в университета в Тексас, той преценява, че възможностите за изследвания и професионално развитие са вероятно по-добри в неговата собствена страна.

Гангули вече е приел работа като преподавател по електрическо инженерство в Indian Institute of Technology Bombay. На тази позиция той ще получава малка част от заплатата, която е заработвал в частния сектор – около 15 хил. долара в сравнение със 100 хил. долара – но работата ще предлага значително по-голяма сигурност и свобода за научните изследвания, на които той иска да се посвети. „Изгодата да си в САЩ е иновативната дейност, която можеш да развиваш, но пространството за това изглежда се стеснява“, обяснява той. „Индийското правителство отпуска значителни средства за наука и технологии, така че дори и заплатите да не са високи, това е атрактивна възможност“.

Гангули е един от многото висококвалифицирани имигранти, които се готвят да напуснат САЩ заради забавянето на икономиката в страната, пише BusinessWeek. С приближаването на двуцифрени стойности за безработицата в САЩ, възможностите за работа намаляват и призивите за ограничаване на имиграцията стават все по-силни. Тези, които настояват за затягане на условията, са на мнение, че американските граждани трябва да се избират приоритетно, що се отнася до работните места.

По-сложен е въпросът обаче по отношение на най-високообразованите и квалифицирани имигранти – хора като Гангули. Когато добре платени индивиди напускат страната, това намалява вече орязаните приходи от данъци за държавата и местните правителства. Напускането на талантите в областта на технологиите и науката може да подкопае и изгледите за възстановяване на САЩ, смятат много икономисти. Тези имигранти често основават компании и са източник на технологични пробиви, създавайки нови възможности за работа на много хора.

От администрацията на американския президент Барак Обама заявиха, че ще прокарат цялостна имиграционна реформа, но не е ясно дали ще бъдат приети някакви закони или как това ще повлияе на образованите имигранти. Един неразрешен проблем е как да се определи кои имигранти са квалифицирани. Докато много политици биха подкрепили политика за привличане на най-образованите и високоплатените, има известно противоречие относно чуждестранните работници, които идват в САЩ с H-1B визи, които изискват единствено бакалавърска степен и в много случаи скромни заплати.

Други земи на възможностите: Китай и Индия

Защитниците на квалифицираните имигранти подчертават стойността, която те създават и предупреждават да не се прилагат твърде рестриктивни политики срещу тях. Доктор Жан Вилчек, преподавател по микробиология в New York University School of Medicine напуска през 1964 г. тогавашната Чехословакия и сега е известен в сферата си с лечението на хронични болести, което измисля. Той е съосновател на организация с идеална цел за лансиране на публичния профил на изключителните имигранти. „Чуждестранните предприемачи и учени са изключително голям актив за икономиката на САЩ“, казва Вилчек. „Жалко е, че бюрократичните пречки спират много талантливи и мотивирани хора да помогнат за избавянето на страната от икономическата криза“.

Засега икономическите трудности и в по-малка степен имиграционните политика са най-силните фактори, които карат хората да напуснат САЩ. Проучване на преподавател в Duke University, Вивек Уадуа, показва, че сред китайците, които са емигрирали в САЩ и след това са се върнали в страната си, 72% казват, че професионалните възможности са по-добри в Китай. Сред индийците, върнали се в родината си, 56% казват същото за своята страна. По оценка на изследователя 200 хил. квалифицирани работници от Индия и Китай ще се върнат в страните си през следващите пет години в сравнение със 100 хил. за последните 20 години.

„В момента сме в рецесия и има достатъчно таланти сега, но в дългосрочен план последствията ще са немислими“, казва Уадуа. „Загубата на таланти означава въоръжаване на конкурентите на САЩ. Следващият Google, Microsoft или Apple може да се появи в Шанхай или Бангалор“.

В чакане на зелена карта

Капил, софтуерен консултант в IBM в Силициевата долина споделя безпокойството на Вилчек. Той става част от екипа на IBM през 2001 г. с надеждата да спечели постоянно жителство в САЩ, за да може да създаде своя собствена компания. От IBM подават молба за неговата зелена карта за постоянно жителство през 2004 г. и той все още чака да я получи. Заради ограниченията да бъдат издавани до 9800 зелени карти на страна годишно, чакането за хора от Индия и Китай може да достигне 10 години. Капил изчислява, че неговото петгодишно изчакване може да се проточи до 7 или 10 години. Междувременно той остава на H-1B виза и за да може да остане на опашката за зелена карта, той трябва да продължи да работи на същата позиция в IBM. Сега заплатата му е шестцифрена, но той смята, че може да получи повече, ако имаше възможност да сменя работата си. „Не ми се позволява да напредвам и това е наистина разочароващо“, казва Капил. „На този етап вече губя търпение“.

Капил има желанието да създаде своя компания. Той е разработил технология за онлайн търсеща машина за намиране на работа, която се базира на социални мрежи като Twitter, Facebook и LinkedIn. Смята да я стартира обаче от Идния. „Най-вероятно ще се върна“, казва той. „В известен смисъл се чувствам измамен. Допринесъл съм, плащал съм данъци и дори проговорих с калифорнийски акцент. Но това не е достатъчно“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:34 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още