IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Ryanair излезе на печалба

Разходите за гориво отчитат годишен спад от 42% благодарение на програмата за хеджиране на цените на горивата

10:58 | 27.07.09 г.
Автор - снимка
Създател
Ryanair излезе на печалба

Нискотарифната авиокомпания Ryanair съобщи, че е излязла на печалба за периода от април до юни. Нейното ръководство предупреди, че положителният финансов резултат за цялата фискална година вероятно ще бъде в долната граница на предишната прогноза за печалба от 200 млн. евро.

Нетната печалба на Ryanair за трите месеца до края на юни възлиза на 123 млн. евро, след като авиопревозвачът отчете загуба от 90,5 млн. евро за същия период на 2008 г. Приходите намаляват с 0,3% на годишна база до 774,7 млн. евро, предаде Wall Street Journal.

Допълнителните приходи на ирландската авиокомпания, каквито са таксите за проверка на пътниците и бординг, нарастват с 12,6% на годишна база до 165,3 млн. евро и вече съставляват 21% от общите приходи. Ryanair очаква средният приход на пътник за тази фискална година да намалее с поне 20%.

Съвкупните разходи намаляват с 19,4% спрямо същото тримесечие на миналата година до 620 млн. евро. Това до голяма степен се дължи на програмата за хеджиране на разходите за гориво, която Ryanair стартира през тази година.

По този начин разходите за гориво отчитат годишен спад от 42 на сто до 214 млн. евро. Около 90% от нуждите на авиопревозвача от гориво са вече хеджирани. По този начин Ryanair фиксира цените, по които ще купува горива, и се предпазва от неблагоприятни промени.

Ryanair реализира загуба в размер на 169 млн. евро за предишната фискална година, приключила на 31 март. Това бе първата годишна загуба в историята на компанията, след като цените на енергийните ресурси станаха изключително волатилни през миналата година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:38 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още