IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Бернанке слезе при народа, за да защити действията на Фед

Шефът на американската централна банка обясни ходовете на институцията в безпрецедентна досега дискусия с граждани

09:21 | 27.07.09 г.
Автор - снимка
Създател
Бернанке слезе при народа, за да защити действията на Фед

Председателят на Федералния резерв на САЩ проведе безпрецедентна в историята на институцията дискусия с граждани. По време на нея той се опита да разясни ходовете на централната банка пред обикновените американци.

В уводните думи на срещата, която се проведе вчера в Канзас, Бен Бернанке обясни, че са се случили много събития, които са се съчетали по такъв начин, че са формирали „вероятно най-тежката финансова криза“, която може би дори е по-лоша от Голямата депресия.

Пред гражданите специалистът е защитил нетрадиционните действия на Фед, които включват редукция на лихвени процент до нула, наливането на милиарди долари за стимулиране на кредитния пазар и изкупуване на държавни и ипотечни облигации за поддържане на дългосрочните лихвени проценти на ниски нива.

„Аз не трябваше да бъда председателят на Фед, който да ръководи институцията през втората Голяма депресия“, е казал Бернанке, съобщава Market Watch.

По-голямата част от въпросите на присъстващите са показали разочарование и несъгласие с т.нар. доктрина „прекалено голям, за да фалира“, заради която бяха спасени някои от най-големите компании в страната. Причината за недоволството е, че това се случи с държавни пари.

По този повод Бернанке е бил запитан кога смята да уволни ръководствата на банките, които са получили помощ от държавата. Специалистът е бил атакуван и с твърдението, че за разлика от огромните корпорации, дребният бизнес се разглеждал като „прекалено малък, за да бъде спасяван“.

След опит да обясни ситуацията Бернаке е стигнал до твърдението, че „прекалено големите просто трябва да си отидат“, което според анализаторите показва ключова промяна във вижданията на специалиста.

Самата среща е първа в историята на американската централна банка, при която ръководителят на институцията сяда с обикновени граждани и дискутира проблемите на икономиката. Събитието пък ще бъде излъчено по американските телевизии в три последователни вечери.

Причината за промяната в комуникационната стратегия на Фед е това, че колкото повече обществото се запознава с начините, по които работи централната банка в условията на кризата, толкова по-добре ще бъде за цялата страна, смятат от финансовата институция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:04 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още