IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Петролът атакува $70 за барел

Борсовото рали в Азия продължава десета поредна сесия, което води до ново поскъпване на черното злато

08:50 | 27.07.09 г.
Автор - снимка
Създател
Петролът атакува $70 за барел

Цената на петрола продължи възходящото си движение и скоро може да атакува нивото от 70 долара за барел. Причината за това е поредният ръст на борсите в Азия, който дава основания за спекулации, че компаниите и икономиката са на път да излязат от тежката криза.

Повишеният интерес към азиатските компании доведе до ръст на регионалния индекс MSCI Asia Pacific от 1 на сто рано тази сутрин. Така бенчмаркът е на зелено вече десет поредни сесии, което не се е случвало от 2004 година досега, пише Bloomberg.

За новия възход на петрола допринася и отстъплението на американския долар, което по традиция води до повишен интерес към суровините като инструмент за защита от инфлация. Тази сутрин зелените пари отстъпиха до 1,4429 спрямо еврото, след като късно в петък двете валути се търгуваха при курс 1,4202 EUR/USD.

Тази сутрин петролните контракти с доставка през септември поскъпват с 1,1 на сто до 68,78 долара за барел на електронната платформа на борсата в Ню Йорк. В петък суровината поскъпна с близо 1,5 на сто, за да постигне най-големия си седмичен ръст от май насам.

На борсата в Лондон в петък петролът от сорта Брент поскъпна с 1,5 на сто и достигна цена от 70,32 долара за барел. Днес пък суровината от този сорт с доставка през септември се откъсва още по-далеч от нивото 70 долара, поскъпвайки с 1,1 на сто до 71,06 долара за барел. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:30 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още