IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Отчетният сезон донесе 4% седмична печалба за Dow Jones

Въпреки някои разочарования като Microsoft и Amazon редица американски компании изненадаха приятно пазара с тримесечните си резултати

23:12 | 24.07.09 г.
Автор - снимка
Създател
Отчетният сезон донесе 4% седмична печалба за Dow Jones

Американският борсов индекс Dow Jones Industrial Average, който в четвъртък за първи път от януари насам успя да прескочи нивото от 9 хил. пункта, успя да приключи петъчната търговия с ново повишение, възлизащо на 0,27% до 9093,24 пункта.

Ръстът на индикатора за седмицата възлиза на 4 на сто.

Сред повишаващите се компании в индекса се наредиха Alcoa, Merck и Pfizer. Софтуерният гигант, който обяви близо 30% спад в печалбата си за второто тримесечие, беше най-големият губещ по време на сесията, като акциите му се понижиха с около 9%. 

Преди началото на петъчната търговия прогнозите на някои анализатори бяха негативни за това, което предстои по време на сесията заради лошите резултати на Microsoft и още няколко компании от късния четвъртък, но пазарът показа по-голяма устойчивост на тези новини от очакванията. Като цяло търговията през седмицата премина под силно позитивното влияние на редица изнасяни от американските групи по-добри от предвижданията финансови резултати. 

„Мислех, че днес ще има огромен спад, но явно никой не го е грижа. Всички искат просто да купят акции и да гонят постижения”, коментира пред MarketWatch Дейв Ровели, управляващ директор на подразделението за търговия в САЩ на инвестиционния посредник Canaccord Adams.

Силно понижение бе отбелязано в петък и в цената на акциите на Amazon.com, след като компанията също се оказа сред малкото, оповестили разочароващи резултати. Въпреки ръст от 14% на продажбите за тримесечието печалбата на интернет компанията регистрира спад от 10 на сто.

Това оказа негативно влияние върху цялостното представяне на индекса Nasdaq Composite, който падна с 0,39% до 1966 пункта. За седмицата обаче индикаторът бележи ръст от 4,2 на сто.

S&P 500 напредна с 0,3% до 979,26 пункта, или седмична печалба от 4,1 на сто. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:17 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още