IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Лек спад на европейските борси, оптимизмът се увеличава

Подобряват се прогнозите за резултатите на европейските компании за тази и следващата година

19:33 | 24.07.09 г.
Автор - снимка
Създател
Лек спад на европейските борси, оптимизмът се увеличава

Европейските акции заличиха печалбите си от началото на деня и завършиха петъчния ден на по-ниски нива спрямо предходната сесия. Паневропейският индекс Dow Jones Stoxx 600 се понижи с 0,06% до ниво от 219,67 пункта.

На положителна територия завършиха банковите книжа, като тези на Societe Generale поскъпнаха с 1,74%, а при UBS имаше ръст от над 5 на сто в Швейцария. Акциите на втората обаче отбелязват спад към момента на търговията си в Щатите.

Като цяло финансовият сектор е тясно свързан с данните, указващи посоката на икономическото развитие. В петък германският институт Ifo изнесе информация за своя индекс за бизнес доверието в страната, който се покачва за четвърти пореден месец и то – по-силно от очакванията.

Изнесените по-рано през деня данни за брутния вътрешен продукт на Обединеното кралство, понижаващ се с 5,6 на сто за второто тримесечие не успя да повлияе непосредствено на борсовите печалби. Все пак равносметката за общата борсова картина на Стария континент показа леко понижение при също така слаби ръстове на отделни пазари.

Конкретно на Острова британският индекс FTSE 100 затвори с покачване от 0,37% до 4577 пункта. В Германия DAX падна с 0,34% до 5299 пункта, а френският CAC 40 се понижи с 0,22% до 3366 пункта.

Междувременно при настоящия старт на отчетния сезон в Европа нещата вече не изглеждат толкова черни, колкото няколко месеца по-рано. От Goldman Sachs повишиха в петък прогнозите си за средния нетен резултат на компаниите, влизащи в състава на Dow Jones 600 Stoxx, като вече се очаква спад от 19% за 2009 г. спрямо предишни предвиждания за намаление от 38 на сто. Прогнозата за следващата година е за растеж от 34% при предишни очаквания за покачване от 19%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:33 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още