IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Световните разходи за бизнес пътувания ще надхвърлят $986 млрд. до 2013 г.

За 2008 г. световните разходи за бизнес пътувания са оценени на 929 млрд. долара

18:44 | 24.07.09 г.
Световните разходи за бизнес пътувания ще надхвърлят $986 млрд. до 2013 г.

Световните разходи за бизнес пътувания се очаква да надхвърлят 986 млрд. долара до 2013 г., показва доклад на Националната асоциация за бизнес пътувания в САЩ и специализираната агенция Egencia на база изследване на 72 страни.

Въпреки лидерството на САЩ регионът на Тихоокеанска Азия е в положение за значителен ръст в следващите пет години, докато растежът в Щатите се очаква да се забави.

„През следващите пет години страни като Индия и Китай ще отчетат ръст по този показател от съответно 5,3% и 5,6% в сравнение с очакваните 0,3% в САЩ“, казва Кевин Магуаър от асоциацията.

Проучването установява, че всеки от регионите - Северна Америка, Западна Европа и Тихоокеанска Азия, формира 30% от световния пазар на бизнес пътувания (общо 90%), оценен на общо 929 млрд. долара за 2008 г. Тази сума включва както вътрешни, така и международни командировки. Останалите 10% се падат на Латинска Америка, развиващите се пазари в Европа, Близкия Изток и Африка. САЩ съставляват най-голямата част от разходите за корпоративни пътувания, с 261 млрд. долара или 28% от общата стойност, следвани от Китай с 10% и Япония с 8%.

Ръстът в разходите за бизнес пътувания варират значително в географско отношение. В Северна Америка те нарастват с над 2% на година за последните 10 години, в Западна Европа се увеличават с 4,6% на година, а в Тихоокеанска Азия скачат с по 7,2% на година за същия период. В развиващите се страни в Европа и региона на Близкия Изток и Африка разходите за командировки са се движили нагоре със съответно 12,4% и 7,7% между 1998 и 2008 г.

Класифицирането на разходите за бизнес пътувания според отделните сектори показват, че в топ 5 на секторите с най-високи харчове попадат сектора на комуналните услуги, хранително-вкусовата промишленост и услуги, недвижимите имоти, социални и персонални услуги, професионални и бизнес услуги. През следващите пет години секторите, които са директно облагодетелствани от инфраструктурното развитие (комунални услуги, правителство и комуникации) и от икономически стимули (образование, строителство и недвижими имоти) ще отбележат най-значителния ръст в разходите за бизнес пътувания.

В отговор на световната рецесия почти всички индустрии предвиждат спад в разходите за бизнес пътувания през 2009 г. спрямо нивата от 2008 г. Ръст се очаква единствено при образованието, където разходите за бизнес пътувания ще се покачат с 2,2%. Въпреки това обаче има низходяща тенденция по отношение на сумата пътни разходи, които бизнесът изисква, което е показател за увеличаване на продуктивността на бизнес пътуванията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:53 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още