IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Microsoft понижи индексите в САЩ

Понижението на индекса на потребителското доверие на Мичиганския университет също натежа върху котировките

17:46 | 24.07.09 г.
Автор - снимка
Създател
Microsoft понижи индексите в САЩ

Разочароващите финансови резултати на софтуерния гигант Microsoft и онлайн магазина Amazon понижиха щатските индекси в началото на последната за тази седмица борсова сесия.

Данните за индекса на потребителското доверие на Мичиганския университет, който се понижи до най-ниската си стойност от април, също допринесоха за спада днес. Показателят намаля до 66 пункта през юли спрямо отбелязаните за юни 70,8 пункта.

Най-старият борсов индекс Dow Jones IA отстъпва с 0,2% до 9050,1 пункта един час след началото на сесията. По-широкият S&P 500 губи 0,5% до 971,1 пункта, а индексът на компаниите от борсата Nasdaq – Nasdaq Composite, се понижава с 1,3% до 1948,5 пункта.

Книжата на Microsoft поевтиняват с близо 10% до 23,12 долара за акция на нюйоркската фондова борса, след като стана ясно, че печалбата на компанията намалява с 29% на годишна база за второто тримесечие на годината.

Печалбата на друга емблематична компания от технологичния сектор Amazon намалява с 10% на годишна база, въпреки че продажбите отчитат ръст от 14%. Книжата на най-големия онлайн магазин в света поевтиняват с близо 8% до 86,81 долара за акция на Nasdaq.

Освен Microsoft още една компания от състава на Dow Jones IA изненада неприятно пазарите днес. Компанията за кредитни карти American Express съобщи, че печалбата й се е свила с 48% на годишна база. Акциите на American Express поевтиняват с 1,6% до 28,99 долара за брой.

Печалбата на най-големия производител на ядрена енергия в САЩ – Exelon, отчете спад от 12% на годишна база за второто тримесечие. В резултат на това цената на акциите на енергийната компания се понижава с близо 1% до 53,53 долара.

Днес за трети пореден ден председателят на Федералния резерв Бен Бернанке ще свидетелства през Конгреса в САЩ. Той ще отговаря на въпроси относно американската икономика, паричната политика на централната банка и предложенията за реформа във финансовата система.

Индексът на сините чипове Dow Jones IA стигна най-високото си ниво от ноември по време на вчерашната сесия, след като продажбите на съществуващи жилища се увеличиха, а редица големи компании публикуваха изненадващо добри финансови отчети.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:40 | 02.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още