IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Брюксел с нови насоки за банките, получаващи държавна помощ

Банките, които получат държавна помощ, ще трябва да преминат през стрес тест

16:38 | 24.07.09 г.
Брюксел с нови насоки за банките, получаващи държавна помощ

Европейската комисия представи нови насоки за банките, които получават държавна помощ, с които да се избегнат нарушения на конкуренцията в сектора, предава Euobserver. 

След краха на Lehman Brothers през септември около 30 банки в Европейския съюз получиха правителствена помощ с условието да предадат план за преструктуриране в рамките на шест месеца. Банките обаче ще имат пет години да реализират тези планове – знак, че комисията все още смята, че настоящият климат е изключително труден.

Плановете за преструктуриране трябва да вземат под внимание сегашното състояние и бъдещите изгледи за финансовите пазари, отразявайки най-песимистичния и най-оптимистичния сценарий, се казва в документа.

Отделните банки и техните собственици трябва да поемат справедлив дял от разходите за преструктуриране.

Ако помощта се използва, за да се плаща на облигационери, това обезсмисля нейната цел, казва Филип Лоу, генерален директор на генерална дирекция „Конкуренция“ към ЕС.

Банките, които получават държавна помощ, също така ще трябва да предприемат ограничения, с което да се гарантира, че средствата няма да бъдат използвани за конкуриране с други банка при предлагане на финансови продукти като евтини ипотеки.

Докладът на комисията посочва, че стрес тестове на банките ще са съществен компонент при оказването на помощ за осъществяването на стратегиите за дългосрочна стабилност. Резултатите от стрес тестовете вероятно ще покажат, че банките трябва да закрият определени свои операции или дори да потърсят подходящ конкурент, който да ги купи.

„Специфичността на банковия сектор е толерантността към банковия провал“, казва Лоу, визирайки нежеланието на правителствата да оставят банките да фалират.

Той добавя, че на стабилни пазари с добра конкуренция между банките е нормално някои от финансовите институции да излизат от пазара.

За разлика от САЩ обаче комисията не предвижда публично обявяване на резултатите от стрес тестовете с цел да се избегне непредсказуема реакция на пазара.

Докладът, в който се посочва, че държавните помощи впоследствие ще трябва изцяло да бъдат върнати на правителствата, е поредният отклик на ЕК към финансовата криза. През октомври ЕК публикува предложения за банковите гаранция, през декември представи принципи за рекапитализиране на банките, а през февруари указа как да се действа по отношение на токсичните активи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:51 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още