IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

БВП на Южна Корея с рекорден ръст за последните пет години

Икономиката на Южна Корея отчита ръст от 2,3% на тримесечна база за периода от април до юни

10:35 | 24.07.09 г.
Автор - снимка
Създател
БВП на Южна Корея с рекорден ръст за последните пет години

Брутният вътрешен продукт (БВП) на Южна Корея отчете най-силния си ръст за последните пет години през второто тримесечие. Увеличаването на правителствените разходи и ниските лихвени проценти помогнаха на азиатската икономика да избегне рецесията.

Доклад на централната банка разкри, че брутният вътрешен продукт на Южна Корея се е повишил с 2,3% на тримесечна база за периода от април до юни. По този начин Южна Корея се присъедини към Китай и Сингапур, чиито икономики също отчетоха силен ръст за второто тримесечие.

Икономиката на Южна Корея, която е четвъртата по големина в Азия, е записала толкова силен тримесечен ръст за последно през последното тримесечие на 2003 г., когато се е увеличила с 2,6 на сто. За първите три месеца на тази година БВП на Южна Корея отчете минимален ръст от 0,1 на сто.

Правителството на Южна Корея увеличи своите разходи в отговор на кризата. Междувременно централната банка агресивно понижи основната лихва до рекордно ниските 2% и тя продължава да бъде на това ниво през последните пет месеца.

Икономическият растеж през второто тримесечие е подхранен в най-голяма степен от активността в производствения сектор и нарастването на износа. Те отчитат ръст от съответно 8,2% и 14,7% през разглежданото тримесечие, предаде Businessweek.

Данните обаче не бяха изцяло позитивни. В сравнение със същото тримесечие на 2008 г. икономиката на Южна Корея се е свила с 2,5 на сто. Това е третото поредно тримесечие, в рамките на което брутният вътрешен продукт отчита годишен спад.

Китайската икономика, която е трета по големина в света, отчете годишен ръст от 7,9% през второто тримесечие, след като се увеличи с 6,1% през първото. Междувременно икономиката на Сингапур нарасна за първи път за последната година и отчете годишен ръст от 20 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:09 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още