IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Петролът достигна най-високата си цена от три седмици

Котировките отново поеха нагоре след положителни отчети на американските компании и ръст на борсовите индекси

09:07 | 24.07.09 г.
Автор - снимка
Създател
Петролът достигна най-високата си цена от три седмици

Цената на петрола отново пое нагоре през изминалото денонощие. Повод за това даде борсовият ръст в глобален мащаб от вчера, който пък се дължи на поредица от силни отчети на водещите американски компании.

Движението на петрола се осъществява в доста силна зависимост от индекса на сините чипове в САЩ Dow Jones, като през последния месец корелацията между стойностите на индекса и котировките на черното злато е достигнала 0,7 пункта, предава Bloomberg. За сравнение, през декември миналата година тя беше едва 0,06 пункта.

Поскъпването на петрола стана на фона на нови данни за ръст на петролните запаси в САЩ. От енергийното министерство на страната съобщиха, че запасите от дестилирани горива са се увеличили за шеста поредна седмица. Това пък е сигнал, че търсенето на горива на американския пазар ще се възстанови бавно, добавя информационната агенция.

Вчера на борсата в Ню Йорк петролните контракти с доставка през септември поскъпнаха с 2,7 на сто до цена на затваряне 67,16 долара за барел, което е най-високата цена от 1 юли досега. За нея допринесоха и данните за жилищния сектор, които показаха ръст на продажбите на жилища за трети пореден месец.

След края на сесията обаче котировките не успяха да продължат възходящото си движение. Причина за това се оказа отстъплението на фючърсите върху американските борсови индекси. Те поевтиняха заради резултатите на ключови компании като Microsoft, American Express и Amazon, които излязоха под пазарните очаквания.

Към момента септемврийските фючърси губят минималните 0,1 на сто до 67,10 долара за барел, макар на по-ранен етап да отстъпваха с 1 на сто.

На борсата в Лондон вчера петролът от сорта Брент поскъпна с 3 на сто до 69,25 долара за барел, а тази сутрин цената му отстъпва с 0,13 на сто до 69,16 долара за барел.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:12 | 19.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още