IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Печалбата на Hyundai неочаквано отчете рекорд

Нетната печалба на южнокорейската компания скача с 48% на годишна база

10:54 | 23.07.09 г.
Автор - снимка
Създател
Печалбата на Hyundai неочаквано отчете рекорд

Най-големият производител на автомобили в Южна Корея Hyundai Motor отчете рекордно висока печалба за второто тримесечие, след като продажбите на вътрешния пазар и в други развиващи се икономики се увеличават значително благодарение на данъчните стимули.

Нетната печалба на южнокорейската компания скача с 48% на годишна база до 811,9 млрд. корейски вона (648,7 млн. долара) за трите месеца до края на юни спрямо 546,9 млрд. вона за същия период на 2008 г. Приходите отчитат спад от 11% на годишна база до 8,08 трлн. вона.

Икономистите очакваха печалбата на Hyundai Motor да намалее до 431 млрд. вона, предаде Bloomberg. Оперативната печалба, или разликата между приходите от продажби, себестойността и административните разходи, се понижава с 0,8% до 657,3 млрд. вона.

Правителствените програми за стимулиране на икономиката в Южна Корея, Китай, Европа и САЩ помогнаха да се увеличи търсенето на автомобили през последните месеци. Приходите на Hyundai Motor от местния пазар се увеличават с 16% през второто тримесечие, подпомогнати от намалението на данъка върху продажбите с 30%.

Вчера стана ясно, че Hyundai Motor, който е и петият по големина производител на автомобили в света, ще инвестира 4,1 трлн. вона в „зелени“ проекти, за да спази новите корейски изисквания за емисиите от въглероден диоксид и да намали разхода на гориво на колите си до 2013 г.

След новината акциите на Hyundai Motor поевтиняват с 0,7% на борсата в Сеул до 83600 вона за една акция. Пазарният дял на компанията в Южна Корея възлиза на 51% през първата половина на годината и ръководството планира да го увеличи до 52% до края на 2009 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:53 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още