IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Печалбата на Credit Suisse нараства с 29% от търговията с ценни книжа

Приходите от търговия с акции и облигации се удвояват за последната година

09:55 | 23.07.09 г.
Автор - снимка
Създател
Печалбата на Credit Suisse нараства с 29% от търговията с ценни книжа

Най-голямата по своята пазарна капитализация швейцарска банка Credit Suisse съобщи, че печалбата й за второто тримесечие се е увеличила с 29% на годишна база, главно благодарение на приходите от търговия с акции и облигации, които се удвояват.

Нетната печалба на Credit Suisse нараства до 1,57 млрд. швейцарски франка за периода от април до юни, или 1,18 франка на акция. За сравнение, положителният финансов резултат е бил 1,22 млрд. франка, или 0,97 франка на акция, за същото тримесечие на 2008 г.

Финансовите резултати на базираната в Цюрих банка съвпаднаха със средната прогноза на анализатори, анкетирани от Bloomberg.

Главният изпълнителен директор на Credit Suisse Брейди Доугън съобщи през декември, че планира да съкрати 5300 работни места и да закрие губещите отдели в управляваната от него инвестиционна банка. Неговата цел е да изведе Credit Suisse отново на печалба през тази година.

Звеното на Credit Suisse за инвестиции в ценни книжа реализира печалба преди данъчно облагане от 1,66 млрд. франка за второто тримесечие в сравнение с 304 млн. франка една година по-рано. Продажбите и приходите от търговия с ценни книжа се удвояват до 5,37 млрд. франка.

В същото време таксите за съветване на компании за инвестиции в ценни книжа и за поемане на емисии от акции и облигации намаляват с 12% на годишна база до 704 млн. франка. Печалбата на звеното за управление на активи и банкиране на дребно пада с 23% до 935 млн. франка.

Трите най-големи банки в САЩ Bank of America, JPMorgan и Citigroup реализираха печалба от общо 10,2 млрд. долара за второто тримесечие, разчитайки на инвестиционното банкиране и продажбите на активи. Те успяха да компенсират нарастващите загуби от лоши потребителски кредити.

Друга голяма американска банка – Goldman Sachs, която получава голяма част от своите приходи от банкиране на дребно, записа рекордно тримесечие, като отчете нетна печалба от 3,44 млрд. евро за периода от април до юни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:25 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още