IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Американското правителство с доходност от 23% от инвестицията в Goldman

САЩ са спечелили 1,1 млрд. долара от варантите, които Godman Sachs им предостави при получаването на държавна помощ

20:01 | 22.07.09 г.
Автор - снимка
Създател
Американското правителство с доходност от 23% от инвестицията в Goldman

Американското правителство реализира впечатляваща доходност от 23 на сто на годишна база от инвестицията си по подпомагане на банковия гигант Goldman Sachs. Това разкри самата банка днес, връщайки последната помощ, предоставена й от правителството със средства на данъкоплатците.

От Goldman Sachs обявиха, че са изплатили на финансовото министерство на САЩ 1,1 млрд. долара, за да могат да бъдат изкупени обратно предоставените на правителството варанти. Те бяха емитирани от банката при получаването на финансова помощ по програма TARP.

Заедно със сумата за изкупуване на варантите, Goldman са изплатили на държавата общо 1,42 млрд. долара, което означава печалба от 23 на сто на годишна база за американските данъкоплатци, предава Market Watch.

През юни Goldman изплати инвестицията от 10 млрд. долара, взети от ТАRP срещу емисия от привилегировани акции. За осемте месеца, в които бяха използвани парите на държавата, банката е изплатила на правителството дивидент по акциите в размер на 318 млн. долара.

“Тази доходност е адекватна за помощта на правителството, от която спечелиха финансовата система, нашата компания и акционерите ни“, заяви изпълнителният директор на банката Лойд Блекфайн. „Благодарни сме за усилията на правителството“, допълни още той.

Днес акциите на Goldman се търгуват почти без промяна на ниво от около 159,80 долара за един брой. От началото на годината пък цената им се е повишила с близо 90 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:30 | 20.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още