IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Исландия може да подаде молба за членство в ЕС още утре

Присъединяването на Исландия към ЕС ще позволи установяването на пряк контакт с арктическия регион

15:06 | 22.07.09 г.
Автор - снимка
Създател
Исландия може да подаде молба за членство в ЕС още утре

Исландия може да подаде официална молба за членство в Европейския съюз още утре, 23 юли, заяви Карл Билд, външен министър на Швеция, която наскоро пое председателството на ЕС.

„Заявката за членство на Исландия ще бъде разгледана по начина, по който се разглеждат и другите молби за членство в ЕС, въпреки че по отношение на наднационалното законодателство тази страна е доста напреднала”, заяви Билд, цитиран от РИА Новости.

Според шведския външен министър присъединяването на Исландия към ЕС ще позволи установяването на пряк контакт с арктическия регион, който е „важен както от гледна точна на екологията, така и заради новите морски пътища”.

Миналата седмица парламентът на Исландия гласува за стартирането на преговори за присъединяването на страната към ЕС. Исландските власти се надяват, че преговорите по присъединяването ще приключат до края на 2010 г. и през 2011 г. страната ще бъде пълноправен член на ЕС.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:05 | 23.08.22 г.
Най-четени новини
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още