IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Белият дом пренебрегва малкия бизнес в САЩ

Пакетът помощи, предназначен за сектора, е бил неправилно структуриран и направо нищожен

12:01 | 21.07.09 г.
Автор - снимка
Създател
Белият дом пренебрегва малкия бизнес в САЩ

Малките фирми в САЩ се чувстват пренебрегнати от администрацията на Белия дом, тъй като големите компании получават по-голямата част от средствата за стимулиране на икономиката, пише Ройтерс.

Решението на правителството от миналата седмица да не помага на затруднения кредитор CIT Group, който отпуска заеми на малки компании, увеличи страховете на хиляди фирми, които са останали без финансиране за всекидневната си дейност.

"В пакета стимули нямаше нищо, което реално да е помогнало на дребния бизнес като цяло", смята Кели Гласър, президент на компанията Exhibit Concepts, която има 87 служители и се занимава с изграждане на инсталации за търговски изложения и музейни изложби.

"По-голямата част от помощта беше под формата на подкрепящи заеми, но в момента ние не искаме заеми. Не искаме да правим големи инвестиции в оборудване, просто се опитваме да се задържим в бизнеса“, заявява тя.

Малките фирми представляват 99,7 на сто от компаниите работодатели в САЩ.

Тази година администрацията, която отговаря за малкия бизнес в САЩ, получи 730 млн. долара за кредити за сектора, приблизително удвоявайки бюджета си. Въпреки това обаче според някои пакетът не е бил правилно структуриран, а в сравнение със 180-те млрд. долара, отделени за спасяването на застрахователя AIG, е направо нищожен.

Планът на администрацията да изкупи кредити на малкия бизнес на стойност 15 млрд. долара и да ги препродаде на вторичния кредитен пазар не е бил осъществен, отчасти защото пазарната активност се е увеличила след обявяването на плана през март, твърдят от администрацията.

Съветникът на Белия дом Мелъди Барнс заявява, че Белия дом иска да осигури подкрепа на малкия бизнес.

Кандидатстването за заем за малка компания обаче може да е по-голям проблем, отколкото би си струвало, казва Джо Оливо, собственик на фирма от Ню Джърси. "Бумащината е толкова обременяваща, че от банката ми ме посъветваха, че опитът да взема парите не си струва усилията", пояснява Оливо.

Областта, в която малките фирми могат да се възползват от държавна помощ, е реформата в здравеопазването, която се обсъжда от Камарата на представителите, особено предложението за обмяна за застраховки.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:39 | 19.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още